2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları ve Açılış Töreni Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
KÜLTÜR & SANAT

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları ve Açılış Töreni Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Tüm dünya gözlerini Seine Nehri’nde gerçekleşen Olimpiyat açılışına dikti. Çünkü bu bir ilkti. Hepsi bu kadarla da kalmayan açılış töreni sanat dolu bir geceye sahne oldu.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Temmuz 2024

Yazar: Sinem Aydınoğlu

Fotoğraflar: Getty Images

33. kez gerçekleşen Olimpiyat Oyunları tam yüz yıl sonra tekrar Paris’te gerçekleşiyor. Üstelik 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları; Olimpiyat tarihi boyunca ilk kez stadyum açılışı yapmayarak bir ilke imza atıyor! Tarihte ilk kez olimpiyat açılışı nehrin kenarında başladı ve sonrasında muhteşem bir geçit töreniyle devam etti. Fakat öncesinde Lady Gaga Paris’i hareketlendirdi.

Lady Gaga Paris Olimpiyatları İçin Sahnede…

Lady Gaga 2024 Olimpiyatları’nda sahne alan ilk sanatçı oldu. On iki kişilik bir dans topluluğu ile Seine Nehri merdivenlerinden inen Gaga, Zizi Jeanmaire'in "Mon truc en plumes" adlı parçasını seslendirdi. Dior tarafından özel olarak hazırlanan kostümüyle dans edip, piyano başına geçen ünlü yıldız Jeanmaire'in imzası haline gelen şarkısını başarıyla sahneye koydu. Bu gösterinin ardından sporcu kafileleri Seine Nehri’nden Eyfel Kulesi’ne doğru geçişe başladı.

Sporcuların Seine Nehri’nden Geçişi

Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly'nin sanat direktörlüğünü yaptığı törende 204 ülke sporcuları ile Mülteci Olimpiyat Takımı'nı taşıyan 85 tekne, harf sırasına göre Seine Nehri’nden geçerek tüm dünyayı selamladı. En son olarak da ev sahibi Fransa geçidi gerçekleştirdi.

Seine Nehri sadece geçit töreni olarak değil aynı zamanda Olimpiyatlar sırasında triatlonun yüzme ayağı ve maraton yüzmesi de dahil olmak üzere birkaç yüzme etkinliğine de ev sahipliği yapacak. Fakat Paris halkı bu fikrin sporcular için iyi olmadığının düşüncesindeydi. Bunun en büyük nedeniyse nehir ne kadar temizlenirse temizlensin geçtiğimiz ayın sonunda suda bakteri izlerine rastlanmasıydı. Tüm bu tepkilere ve sonuçlara rağmen Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo nehrin temizliğine dikkat çekmek için birkaç hafta önce söz verdiği gibi nehirde yüzdü. Şu an için oyunların yüzme etkinliklerinin nehirde yapılacağı söylense de sağanak yağış fazla olursa yüzme etkinliklerinin iptal olup kapalı bir alana taşınması söz konusu, bekleyip göreceğiz.

Gizemli Meşale Taşıyıcısı ve Tematik Bölümler

Tören boyunca gizemli bir maskeli figür olimpiyat meşalesiyle Fransa’nın ünlü yapılarında ve çatılarda dolaştı. İlk olarak Paris yeraltı mezarlarında teknede görülen gizemli meşale taşıyıcısı; Fraternite (kardeşlik), Sororite (kızkardeşlik), Sportive (sportmenlik), Solidarite (dayanışma), Solennite (ciddiyet) ve Eternite (sonsuzluk) olmak üzere tematik bölümlere ayrılan açılış seremonisi için bu temalara özel bölümlerde gezdi. Paris çatılarının üzerinden geçti, Seine Nehri'nde zipline yaptı ve Louvre'a doğru yürüdü.

Gizemli meşale taşıyıcısı “The Nike of Samothrace”i geçti ve galeriye girdi. Galeride eserler canlanmaya başladı ve çerçeveleri terk etti. Sonra o eserlerin devasa reprodüksiyonlarını; yüzleri burunlarına kadar suda ama gözleriyle Seine Nehri’nden geçen kafileleri takip ederken gördük. Seine Nehri’nde; Marie-Guillemine Benoist'in “Madeleine'in Portresi”, “Gabrielle D'Estrées ve Fontainebleau Okulu”, “Relief of Seti I and Hathor”, Muhammad Qasim’ın “Portrait of Shah Abbas I and His Page” ve Georges de la Tour'un “The Card Sharp with the Ace of Diamonds” eserleri bulunuyordu.

Kadınlara Övgü

Geçit töreni devam ederken yayın ve gizemli meşale taşıyıcısı tekrar Louvre Müzesi’ne geri döndüğünde müzede kocaman bir kaçış geçidine rastlar ve o an Leonardo da Vinci’in ölümsüz eseri “Mona Lisa”nın kaçırıldığını anlar. Sanatseverler çok iyi bilir ki gösterinin bu anı 1911 yılında çalınan “Mona Lisa”ya atıfta bulunmaktı aslında. Sonrasında Sororite (kızkardeşlik) bölümünde tanıtılmak üzere Fransız tarihinin kadın siyasi savunucuları, yazar, gazeteci ve kaşiflerinin yer aldığı – sonrasında şehre hediye edilecek – on altın heykel çıktı. Bu muhteşem an olimpiyat tarihi için güzel bir nüans olarak tarihe geçecek.

Gizemli meşale taşıyıcısı sonrasında yedinci sanata da atıfta bulunan yolculuğunu meşalesini ünlü futbolcu Zinedine Zidane’a teslim ederek misyonunu tamamladı. Peki, neydi bu olimpiyat meşalesinin anlamı?

Olimpiyat Meşalesinin Yolculuğu ve Onu Taşıyanlar

Olimpiyat Oyunları'nda meşale taşıma töreni, antik Yunan dönemine kadar uzanan köklü bir geleneğe sahip olan bir gelenek olarak devam ettirilir. Meşale yolculuğu hem Olimpiyat ruhunu yaymak hem de ev sahibi ülkenin kültürel ve tarihi değerlerini tanıtmak için büyük bir fırsattır. Ünlü sporcular, genç sporcular, ünlü isimler ve olimpiyatların düzenleneceği ülkenin önemli figürleri meşaleyi taşıyabilirler. Meşale devir teslimi de bir önceki ülkeden yeni ülkeye doğru yolculuk yaparak gerçekleşir ve ateşi hiç sönmeyecek şekilde tasarlanır. Uçakla taşınması gerekse dahi…

Son olimpiyatların Yunanistan’da yapılması nedeniyle Olimpiyat Meşalesi üç aylık bir yolculuk sonunda Paris’e geldi. Aralarında Salma Hayek, Pharrell Williams, Snoop Dogg, Laetitia Casta, gazeteci Mohamed Bouhafsi gibi ünlülerin elden ele taşıdığı meşale dün akşam dünyanın gelmiş geçmiş en iyi orta saha oyuncularından olan eski Fransız futbolcu Zinedine Zidane'a, ardından İspanyol tenisçi Rafael Nadal’a devredildi.

Sonrasında eski ABD'li atlet Carl Lewis, eski Fransız basketbolcu Tony Parker, eski Rumen cimnastikçi Nadia Comaneci, eski Fransız hentbolcu Nikola Karabatic, Fransız yüzücü Florent Manaudou, eski ABD'li tenisçi Serena Williams gibi isimlerden 1948 Londra Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan 100 yaşındaki Fransız bisikletçi Charles Coste'ye teslim etti. Olimpiyat Ateşi ise Fransız judocu Teddy Riner ile eski atlet Marie-Jose Perec tarafından yakıldı ve sahne muhteşem bir performans için Eyfel Kulesi’ne döndü.

Paris 2024 Yaz Olimpiyatlarında Celine Dion

Çok uzun bir zamandır beklenen an geldi. Dünyaca ünlü sanatçı Celine Dion Paris 2024 Olimpiyatları için sahne aldı. Hastalığı nedeniyle katılıp katılmayacağı resmen belirtilmeyen ama sahne almasını tüm dünyanın beklediği ünlü sanatçı, Edith Piaf'ın "Hymne à l'Amour" şarkısını tüm Paris şehrinde yankılanan kadife sesiyle kusursuz bir performansla sergiledi.

Geceye renk katan diğer sanatçılar arasında Ayo Nakamura, Fransız rapçi Rim'K, Gojira grubu ve Piyanist Sofiane Pamart ile şarkıcı Juliette Armanet'in “Imagine” performansı bulunuyordu. Grand Palais'nin tepesinden Fransa milli marşı "La Marseillaise"in coşkulu bir performansı da gecenin önemli anlarından biriydi.

Ayrıca geceye BMX sürücüleri, baletler, sirk sanatçılarının muhteşem performansları da unutulmaz izler bıraktı. Yaklaşık 300 bin kişinin yağmurlu bir Paris gecesinde izlediği Paris 2024 Olimpiyatları Açılışı Fransa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin sergilendiği hatasız bir açılış olarak olimpiyat tarihine yazılmış oldu.

Olimpiyatlar süresince birçok yıldızın stilini incelemek için burayı tıklayabilirsiniz. 

Olimpiyatların Resmi Müzik Videosu

Gwen Stefani ve Anderson .Paak’ın seslendirdiği “Hello World” şarkısı ise olimpiyatların resmi müziği olarak seçildi. Buradan dinleyebilirsiniz.