Aşırı alkolün yağa dönüşmesini nasıl önleriz?
LIFESTYLE

Aşırı alkolün yağa dönüşmesini nasıl önleriz?

Sıcaklarda alkol tüketimine dikkat edin. Alkol, sıcaklarda ciddi riskler oluşturuyor, ayrıca dolaşımı kötü etkiliyor. Kadehleri sayarak için, miktarını mutlaka sınırlamalısınız. Alkolün zararlı etkilerinden kurtulmak için de bol bol su için...

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Ağustos 2010

Yaz aylarında açık havada yapılan yaz partileri, kutlamalar, akşam üzeri atıştırmalıkları, deniz kenarı balık keyfi, mezeler, kızartmalar derken alkol kullanımında bir artış söz konusu olabilir. Keyifli bir kutlamanın ardından eğer alkolü fazla kaçırdığınızı düşünüyorsanız alabileceğiniz bazı önlemler var.



Öncelikle kutlamanın keyfine sonradan gölge düşmemesi için içkinin yanında bol bol su içmeye çalışın, kana daha hızlı karışacağı için aç karnına da içki içmemelisiniz. İçki ile birlikte alabileceğiniz yiyecekler, yarım yağlı veaz tuzlu peynirle yapılmış kanepeler, salatalık ve havuç dilimleri, az tuzlu bisküviler olabilir. İçki ile tüketebileceğiniz çerezlerin en zararsızları sarı leblebi, toplam 50gr (1 avuç) geçmemesi şartı ile badem, ceviz ve fındık olarak sayılabilir. Aşırı alkol aldığınızda geç saatlerde midedeki asit salgısı artacağından, midede rahatsızlıklar başlayacaktır ve buna bağlı açlık hissedebilirsiniz. Bu durumda en uygun besin 1 avuç sarı leblebidir. Yağlı olmayan çorba da iyi bir alternatiftir.



Sebze, meyve ve balık ağırlıklı beslenin

Fazla alınan alkol metabolizmayı yavaşlatır. Yağa dönüşümü hızlandırır. Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey, su olduğu için fazlaca su içmek gerekir. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve lenf dolaşımını düzene sokan balık ağırlıklı beslenilirse, aşırı tüketimden sonra alkol kısa zamanda vücuttan atılır. Alkolün karaciğerin faaliyetini zayıflattığını ve yağların vücutta depolanmasına neden olduğunu hatırınızdan çıkarmayın. Bir gün porsiyon ölçünüzü çok kaçırdıysanız o günün sonrasını biraz hafif geçiriniz. Aşırı yemek yediğinizin ertesi gün 2.5 -3 litre su içip protein alırsanız, metabolizmanız hızlanır ve aldığınız fazla kalori yağa dönüşmeden vücuttan atılır. Yine de kaçamaklara dikkat edin ve sıklıkla olmamasına özen gösterin. Alkolden sonra yenilecek meyve, alkolün vücutta yarattığı toksinleri etkisiz hale getirip, alkolün vücuttan hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur.



Meyvelerle gelen sağlık


Yaz meyveleri karpuz, kavun, kayısı, çilek, böğürtlen, şeftali, kiraz, kırmızı erik hepsi beta karaten ve antioksidan içerikleri, vitamin ve minerallerle mucize gibiler. Potasyum, kalsiyum, sodyum gibi mineraller içerdikleri için yazın ter ile kaybettiğimizi bize tekrar kazandırıp, vücudumuza zindelik verirler. Pişirme usullerine dikkat etmelisiniz. Tercihinizi ızgara ve haşlamalardan yana kullanın. Sebze ve meyvelerin vitaminlerinden en yüksek düzeyde yararlanabilmek için yıkarken, saklarken ve pişirirken özenli olun. Sebzeleri kendi suyunda veya domates gibi biraz daha su sağlayacak


ilavelerle düşük ısıda ve kısa sürede pişirin. Salatalara limon ve sirkeyi servis yapacağınız zaman ilave edin. Dikkat etmeniz gereken başka bir konu ise, yaz ayları ve sıcaklarda tüketilen yiyeceklerde hijyene önem vermeniz gerektiğidir. Tarlada, bahçedeki tarım ilacı artıklarından kurtulmaki çin iyice yıkamalı, sıcakta gıdalar özellikle tavuk çok çabuk bozulur. Soğuk zincirle taşımaya özen gösteren yerlerden alışverişinizi yapmalı, dışarıda yiyeceklerinizi fazla bekletmeden dolaba kaldırmalısınız.



Meyve suyu meyvenin yerini tutamaz


Meyvelerin sağlıklı faydalarından yararlanmak için posası ile yemek gerekir. Meyve suyu yerine taze meyve yiyin. Meyveleri kabuğuyla ya da posasıyla yemek daha çok vitamin, daha çok doygunluk hissi ve daha çok bağırsak hareketliliği sağlar. Meyve salatası ise kısa zamanda açlık hissi yarattığından, yarardan çok zarar sağlar.



Kuru ya da yaş meyve fark etmez


Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir gibi kurutulmuş meyvelerin, yaşları ile kalori o

larak hiçbir farkı yoktur. Kuru meyvelerin daha çok şeker ve kalori içerdiği düşüncesi yaygındır. Aralarındaki tek fark kurutulunca su kaybettikleri için daha tatlı bir his uyandırmalarıdır. Miktarlarına dikkat etmek gerekir. Bir salkım üzüm ile bir avuç kuru üzüm aynı kaloridedir, ama taze olanı su içeriği ile daha fazla yer kaplar ve doygunluk hisetmenizi sağlar. Meyvenin yaş veya kurusu hiç fark etmez, hangisi sizi tatmin ediyorsa onu tercih edebilirsiniz. Özellikle ara öğünlerinizde meyve yiyin.



İlginizi çekebilecek diğer haberler:

25 yasından sonra neden kilo alırız?

Tek bir lokma yemeden açlığınızı yatıştırın

İçki dünyasında kadın hâkimiyeti