Başarılı Bir Ortodontik Tedavi İçin 10 Adım
BAKIM

Başarılı Bir Ortodontik Tedavi İçin 10 Adım

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavide başarıya ulaştıran 10 kritik adımı Diş Hekimi Gülcan Usal anlatıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 1 Kasım 2024

Ortodontik tedavide son yılların yükselen yıldızı şeffaf plaklar diş tellerine oranla daha estetik görünüm sağlaması nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Ancak bu tedavinin başarılı olabilmesi için bazı adımların dikkatle atılması ve uygulanması gerekiyor. Diş hekimi Gülcan Usal şeffaf plak tedavisine başlarken ve süreç içinde yapılması gerekenleri 10 maddede anlattı.

1.Bütünsel Diş Hekimi Muayenesi

Uzun vadeli ortodontik şeffaf plak tedavi sürecinde ve sonrasında sorun yaşamamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bütünsel diş hekimi muayenesi ve röntgen konusu çok önemli. Bu bağlamda ilk olarak hastanın hem 2 boyutlu(panoramik) hem de 3 boyutlu (tomografi) röntgenleri çekilmeli. Böylece tüm çene kemiğinde, diş köklerinde ve sinüslerde varsa kronik enfeksiyonlar tespit edilmeli. Yine röntgenler üzerinden kemik erimesi var mı, varsa hangi seviyede, gömülü dişler var mı, çene ekleminin morfolojisi nasıl, dişlerde çürük var mı, varsa hangi boyutta gibi sorulara yanıtlar aranır.

2.Doğru Tedavi Yöntemini Belirleme

Bazı durumlarda hastaya şeffaf ortodontik plak yerine geleneksel tel tedavisi önerilebilir. Doğru tedavi yöntemini belirlemek için dişlerin ve çene yapısının ayrıntılı görüntülerini almak ve sefalometrik röntgen çekimleri yapmak gerekebilir. Radyolojik muayeneye paralel olarak bütünsel bir bakış açısına sahip bir diş hekimi tarafından ağız içi, yumuşak doku, dişler ve çene eklemi muayene edilmelidir. Bu muayene dişlerin ve diş etlerinin genel sağlığını değerlendirmek, eklem rahatsızlığı olup olmadığını netleştirmek ve varsa dişlerin kapanış bozukluğunu net bilmek için önemlidir. Böylece hedeflenen sonuca ulaşmak için doğru tedavi planlanabilir.

3.Diş Taşı Temizliği ve Diş Eti Kontrolü

Ortodontik tedaviye başlamadan önce mutlaka diş taşı temizliği yapılır. Tedaviye başlarken diş etlerinin sağlıklı ve iltihapsız olması gerekir. Eğer diş eti hastalıkları varsa, öncelikle bu sorunlar tedavi edilmelidir. Çünkü ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeninin önemi daha da artacaktır. Özellikle diş teli kullanımında ağız içi hijyeni sağlamak zorlaşabilir. Bu durum diş taşında artış ve diş etinin iltihaplanmasına yol açabilir. Bu tür durumlarda diş eti çekilmelerine ve kemik kaybına sebebiyet verebilir.

4.Dolgular ve Diş Onarımları

Tedaviye başlarken çürük, kırık veya aşınmış dişler tespit edilirse dolgu veya onarım yapılır. Ortodontik tedavi sırasında bu sorunların tedavi edilmesi çok zordur. Çünkü ortodontik şeffaf plaklar için dişlerin ölçüsü artık alınmıştır ve tedavi esnasında yapılan bir dolgu dişin şeklini değiştirebileceği için o plakların yerine tam oturmamasına sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka çürükler tedavi edilir. Eğer derin çürükler mevcutsa ve dişin kanal tedavisine ihtiyacı varsa bu işlem de gerçekleştirilir.

5.Gerekli Durumlarda Diş Çekimi

Bazen ortodontik tedaviler öncesi aşırı kalabalık diş yoğunluğu nedeniyle bazı dişlerin çekilmesi gerekebilir. Bu durum, özellikle dar çene kemiğinde dişlerin düzgün sıralanabilmesi için zorunlu olabilir. Ama bazen diş çekimleri sadece ortodontik tedavi için değil dişin derin çürüklerden kaynaklı derin kırıklara veya hasar kaybına uğramış olmasından dolayı da gerekebilir. Bu durumda plak tedavisine başlamadan önce oluşacak bu boşluğun nasıl kapatılacağına iyi bir planlamayla karar verilir.

6.Oklüzyon Değerlendirmesi

Şeffaf plak tedavisine başlarken mutlaka ağızdaki ısırma ve kapanış düzeni kontrol edilir. Çene eklemi ve kapanış ilişkilerindeki bozukluklar tedavi planını etkileyebilir. Örneğin bruxist veya çene eklemi rahatsızlığı olan hastalarda ortodontik şeffaf plaklar bu durumu kötüleştirebilir.

7.Dijital Tarama ve Ölçü Alma

Şeffaf plaklar için dişlerin ve çene kapanışının dijital ölçüleri alınır. Bu ölçümler sayesinde hastanın tedavisi dijital ortamda planlanır ve simülasyon modeller sayesinde dişlerin son hali daha tedaviye başlamadan önce hastaya gösterilebilir. Ayrıca tedavi süresinin kaç ay süreceği de netleşir. Hastanın dişlerinin nihai sonucunu baştan görmesi hem tedavisi için büyük bir motivasyon kaynağı olur hem de tedavi sonucu sürpriz olmaktan çıkar. Tel tedavisinde bu mümkün değildir.

8.Fotoğraf Çekimi

Tedavi öncesi dişlerin, çenenin ve yüzün çeşitli açılardan fotoğrafları çekilir. Bu işlem tedavi sürecinin belgelenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi için önemlidir. Hasta öncesi ve sonrasını net bir şekilde görür.

9.Ağız Hijyen Eğitimi

Tedavi sırasında ağız hijyeninin önemi ve nasıl korunacağı detaylı şekilde anlatılır. Doğru diş fırçası ve tekniği ile doğru ara yüz temizliği vurgulanır. Diş ipi veya ağız duşu gibi teknikler öğretilir.

10.Düzenli Kontroller

Tedavi boyunca belirli aralıklarla düzenli kontroller yapılır. Ayrıca bu süre boyunca hastanın durumuna göre gerekliyse 4 ayda bir, gerekli değilse de 6 ayda bir rutin diş taşı temizliği yapılır. Tüm bu adımlar, ortodontik tedavinin başarılı bir şekilde başlaması ve sonuçlanması için kritik öneme sahiptir. Doğru başlayıp devam eden tedavi süreci olası sorunların önüne geçer.