Kilo almadan ruhsal ve bedensel sağlığımızı koruyabilmek için, kalori ve saf nişastalı besinler açısından kontrollü, ama besin kalitesi yüksek bir beslenme tarzı uygulamak mümkün. Bilim adamlarına göre akıl ve ruh sağlığının merkezi olan beyin, en ufak değişim ve eksiklikten anında etkileniyor. Besin ve mineral değeri düşük, aşırı mayalanmış hamurdan yapılan ekmek, sinir sistemini bozuyor. Buna karşın balık gibi fosforlu gıdalar beyni ışıldatıyor. Omega 3 yağ asitleri, özellikle beyin, retina ve kalpte yüksek oranlarda bulunuyor. Beynin birçok fonksiyonunda önem taşıyor. Amerika'da yapılan son araştırmalar, Omega 3'ün strese karşı vücuda direnç kazandırdığını gösteriyor. .
Haftada İki Kez Balık Yiyin!
Amerikan Kalp Birliği ve Sağlık Enstitüsü, bu yeni araştırmaların sonuçları doğrultusunda, her yetişkinin haftada en az iki kez balık yemesini tavsiye ediyor. Üstelik tavsiye edilen balıklar başta somon olmak üzere, tümü oldukça yağlı diye bilinen türden. Sağlıklı bir insan için Omega 3ün, günde 1,2 gr alınması yeterli iken, melankolik ya da hafif depresyona yakın olanların günde mutlaka 4-5 gr tüketmesi gerekiyor. Omega- 3'ü almanın en leziz şekli, özellikle somon gibi soğuk denizlerde yetişen yağlı balıklarla zenginleştirilen mönüler. Ancak, her balıkta Omega 3 yağ asidi yok ya da miktarı çok az. Derin ve soğuk denizlerde yaşayan balıklarda daha yüksek. Somon, uskumru, gibi balıklar Omega 3 açısından daha zengin.
Neden Balık Yemeliyiz ?
Düzenli olarak balık yiyen kişilerde kalp krizi ve felç vakaları daha seyrek görülür. Amerika'da yapılan araştırmalarda, somon balığının halk arasında kemik erimesi olarak bilinen, osteoporoza karşı etkili olduğu belirlenmiş. Haftada birden fazla, özellikle de somon yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha az. Omega 3 düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirip ve cildi güzelleştirir. Yaşlılık etkilerini geciktiriyor. Şeker hastaları, kalp sağlığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır. Somon pek çok balık türünden farklı olarak "astaksantin" içerir. Bu madde güçlü bir antioksidandır. Somon balığının kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisinin astaksantin ile daha da güçlendiği söylenebilir.
Zor Sorular,Kolay Cevaplar
Soru : Karaciğerimi çok yormak istemiyorum. Günde ne kadar alkol almam güvenli?
Cevap: Memorial Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı alkol tüketiminde kadınların daha hassas olduğunu vurguluyor ve ekliyor:"Günlük alınabilecek alkol miktarı, kişinin kilosu, cinsiyeti gibi özelliklerine bağlıdır. Karaciğerin belli bir süre içinde metabolize edebileceği alkol miktarı sınırlıdır. Bunun üzerinde kullanımlarda alkolün hücreler üzerinde etki süresi uzar. Öte yandan, kadınların alkole bağlı karaciğer hasarı açısından daha duyarlı olduğu bilinir. Alkol alımı ile ilgili, tespit edilmiş kesin bir zararsızlık limiti yoktur. Genel olarak kabul edilen görüş, günde 10-15 gr alkolün bir sorun olmayacağı yönünde".
Kaynak : Cosmopolitan
Abone olmak için: Tıklayın
Haftada İki Kez Balık Yiyin!
Amerikan Kalp Birliği ve Sağlık Enstitüsü, bu yeni araştırmaların sonuçları doğrultusunda, her yetişkinin haftada en az iki kez balık yemesini tavsiye ediyor. Üstelik tavsiye edilen balıklar başta somon olmak üzere, tümü oldukça yağlı diye bilinen türden. Sağlıklı bir insan için Omega 3ün, günde 1,2 gr alınması yeterli iken, melankolik ya da hafif depresyona yakın olanların günde mutlaka 4-5 gr tüketmesi gerekiyor. Omega- 3'ü almanın en leziz şekli, özellikle somon gibi soğuk denizlerde yetişen yağlı balıklarla zenginleştirilen mönüler. Ancak, her balıkta Omega 3 yağ asidi yok ya da miktarı çok az. Derin ve soğuk denizlerde yaşayan balıklarda daha yüksek. Somon, uskumru, gibi balıklar Omega 3 açısından daha zengin.
Neden Balık Yemeliyiz ?
Düzenli olarak balık yiyen kişilerde kalp krizi ve felç vakaları daha seyrek görülür. Amerika'da yapılan araştırmalarda, somon balığının halk arasında kemik erimesi olarak bilinen, osteoporoza karşı etkili olduğu belirlenmiş. Haftada birden fazla, özellikle de somon yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha az. Omega 3 düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirip ve cildi güzelleştirir. Yaşlılık etkilerini geciktiriyor. Şeker hastaları, kalp sağlığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır. Somon pek çok balık türünden farklı olarak "astaksantin" içerir. Bu madde güçlü bir antioksidandır. Somon balığının kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisinin astaksantin ile daha da güçlendiği söylenebilir.
Zor Sorular,Kolay Cevaplar
Soru : Karaciğerimi çok yormak istemiyorum. Günde ne kadar alkol almam güvenli?
Cevap: Memorial Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı alkol tüketiminde kadınların daha hassas olduğunu vurguluyor ve ekliyor:"Günlük alınabilecek alkol miktarı, kişinin kilosu, cinsiyeti gibi özelliklerine bağlıdır. Karaciğerin belli bir süre içinde metabolize edebileceği alkol miktarı sınırlıdır. Bunun üzerinde kullanımlarda alkolün hücreler üzerinde etki süresi uzar. Öte yandan, kadınların alkole bağlı karaciğer hasarı açısından daha duyarlı olduğu bilinir. Alkol alımı ile ilgili, tespit edilmiş kesin bir zararsızlık limiti yoktur. Genel olarak kabul edilen görüş, günde 10-15 gr alkolün bir sorun olmayacağı yönünde".
Kaynak : Cosmopolitan
Abone olmak için: Tıklayın