Cilt lekelerinden kurtulun!
GÜZELLİK

Cilt lekelerinden kurtulun!

Yaz boyunca doya doya güneşlendik, bronzlaştık. Ancak pek çoğumuz, bronzlaşırken cilt lekelerinin oluşmasını önleyemedik. Peki ne yapmalı? Cilt lekelerinin kendi kendine geçmesini mi beklemeliyiz? Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri Uzmanlarından, Derma

GÜNCELLEME TARİHİ: 28 Ağustos 2012

Cilt lekeleri nasıl oluşur?

Cildimiz güneşle ilk karşılaştığı andan itibaren Ultraviole ışınlarına karşı kendini korumak için cilde renk veren melanin hücrelerinin sayısını artırıyor. Bu da lekelenmeye neden oluyor. Cilt üzerindeki lekeler, zararlı UV ışınlarını bir şemsiye gibi toplayarak, cildin alt katmanlarına ulaşmasını önlüyor. Yani aslında lekeler, cildin güneşe karşı oluşturduğu bir savunma mekanizmasıdır.

Hangi cilt tipleri lekelenmeye daha yatkındır?

Koyu renk ciltler, her zaman lekelenmeye daha müsaittir. Tip 3 ve tip 4 denilen Akdeniz tipi ciltler, pigment sayısı daha fazla olduğu için güneş koruyucu kullanılsa da cilt lekeleri daha kolay oluşuyor.

Ayrıca, bazı ağrı kesiciler, antibiyotikler, doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanımı ile hatalı deodorant ve parfüm kullanımı da cilt lekelerine sebep olabiliyor.

Cilt lekelerinden kurtulmanın hızlı yolu: "enzim peeling"

Eğer, sizin de cildinizde yaz boyunca hoşlanmadığınız cilt lekeleri oluştuysa ve bir an evvel bu lekelerden kurtulmak istiyorsanız, enzim peeling tam size göre. Tek seansta lekelerin büyük oranda yok olduğu işlemde siz uyurken cildiniz, bebek teni gibi lekesiz ve yumuşak bir cilde dönüşüyor.

Dermatolog Gül Yıldırım, enzim peeling işlemi için şu bilgileri verdi: "İçeriğinde C vitamini ve kojik asit gibi güçlü antioksidanların bulunduğu özel bir maske 8 ila 10 saat kadar ciltte bekletiliyor. Bu işlem genellikle akşam saatlerinde yapılıyor. Kişi, o maske ile bir gece uyuyor. Ertesi sabah ciltteki lekeler büyük oranda yok olmuş oluyor. Bu işlemin ardından ciltteki lekenin derinliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak, 3 ila 6 ay kadar özel bir krem kullanılması gerekiyor. Bu krem hem, lekeleri baskılayıcı bir rol oynuyor hem de lekelerin yeniden oluşmasını önlüyor."

Derin cilt lekelerinin tedavisinde "Q swicthed lazer"

Eğer cilt lekeleri derinin alt katmanlarına kadar işlemişse lazer teknolojisinden faydalanılan tedavi yolları ön plana çıkıyor. Fraksiyonel lazer ve Q swicthed lazer, bu işlemler arasında başı çekiyor.

Franksiyonel lazer ile lekenin derinliğine bağlı olarak cildin üst katmanları soyuluyor, alttaki taze ve lekesiz cilt ortaya çıkarılıyor. Q swicthed lazerde ise franksiyonel lazerden farklı olarak cilt yüzeyi soyulmuyor, cilt altındaki melanin pigmenti hedeflenerek leke tedavisi yapılıyor. Ancak bu yöntemlere başvurmadan önce bir dermatolog muayenesinden geçmekte fayda var. Yıldırım; "cilt lekelerinin altında başka etkenler de bulunabilir, lekelerin güneş nedeniyle mi yoksa altta yatan başka hastalıklar nedeniyle mi oluştuğunu ancak bir cilt hastalıkları uzmanı anlayabilir" uyarısında bulundu.