MODA HABER
Cızz bızzz...
BBQ her ne kadar Amerikan kültüründen geliyor gibi gözükse de aslında bildiğimiz mangal. BBQ demek daha havalı oluyor galiba...
GÜNCELLEME TARİHİ: 23 Haziran 2010
Artık güneş kendini iyice hissettiriyor. Günlerin en uzunlarını yaşıyoruz. Okulların tatil olduğu, izinlerin en çok kullanıldığı aylara geldik. İnsanın eve giresi gelmiyor!
Boş zamanlarımızı bahçelerde, kırlarda geçirmek insana iyi geliyor. Yeşilin serinliği enerjimizi yeniliyor.
Tatil günlerinde ya da yaz akşamlarda ailemizle, sevdiklerimizle yapacağımız yemek sohbetlerinde soframızı canlandıran bir BBQ de olursa değmeyin keyfimize. BBQ her ne kadar Amerikan kültüründen geliyor gibi gözükse de aslında bildiğimiz mangal. BBQ demek daha havalı oluyor galiba…
.......................................
Yukarıdaki gibi tam teşkilatlı bir tezgahınız yoksa, aynı keyfi daha ufak mangallarla da yaşayabilirsiniz. Misafiriniz çok ise büyükçe ve çok yönlü bir ızgara tercih etmekte fayda var.
Daha az kişi iseniz ve yeriniz kısıtlı ise; katlanabilir ve rahat depolanan çeşitler de mevcut…
........................................
Hatta bir kova büyüklüğünde tasarlanmış modeller hem ergonomik hem sempatik.
Püf noktası:
Misafirleriniz gelmeden 2 saat evvel hazırlıklara başlamalısınız. Mangalı yakmaya onlar geldiğinde başlarsanız gecikme yaşarsınız! Izgaranızı hafif yağlamayı da unutmayın!
BBQ deyince tabiî ki akla ilk önce et çeşitleri geliyor. Fakat renkli sebzeler, mantar, koçan mısır lezzetli et çeşitleri yanında çok keyifli olacaktır.
Et çeşitlerini ızgaradan 2-3 saat önce marine ederek yumuşatmış ve lezzetlendirmiş olmalısınız. Tercihe göre soğan, sarımsak, kekik ve zeytinyağdan oluşan sosta bekletirseniz etiniz pamuk gibi yumuşak ve lezzetli olacaktır. Arzu edenler beyaz şarap da ilave edebilir.
Vaktiniz kısıtlı ise sadece hamburger partisi de o günün konsepti olabilir… Hele çocuklu bir parti ise kahraman siz olursunuz!
BBQ de sos çeşitliliği de önemlidir. Hazır sosların katkısız olanlarını almaya dikkat edin! Kendi oluşturacağınız soslar daha çok beğeni sağlayacaktır. Bol yeşillikli sarımsaklı yoğurt sos, taze yaz domatesi ve fesleğen ile yapmış olduğunuz kırmızı sos, avokado ile yapacağınız guacamale sos, acılı kırmızı biber ezmezi ya da humus, sofranızı 10 numara yapacaktır...
İnce lavaş hamuru, yumuşak hamburger ekmeği, ince dilimlenmiş baget ekmek gibi daha da genişletilebilecek ekmek çeşitlerini de unutmamak gerekir.
Denemeyi unutmayın!
Izgara deyince aklımıza hep et çeşitleri ve sebze çeşitleri gelir. Hiç ince açılmış pizzayı ızgarada pişirmeyi denediniz mi? Mutlaka deneyin; ve sonrasında eminim pizza BBQ günleri düzenleyeceksiniz…
Şimdi bu kadar BBQ yazdıktan sonra canı ızgara yapmak isteyen fakat bahçesi olmayan veya mangal için uzağa gidemeyenler için önemli bir malzemeden bahsetmek istiyorum. Tıpa tıp mangalda pişmiş gibi ama tava! Hecha ürünleri dökme demirden yapılıyor ve ocağınızda istediğiniz kalınlıkta eti aynı ızgaradaki gibi pişirebiliyor. Dışı pişmiş ama suyunu içinde barındırarak…
Boş zamanlarımızı bahçelerde, kırlarda geçirmek insana iyi geliyor. Yeşilin serinliği enerjimizi yeniliyor.
Tatil günlerinde ya da yaz akşamlarda ailemizle, sevdiklerimizle yapacağımız yemek sohbetlerinde soframızı canlandıran bir BBQ de olursa değmeyin keyfimize. BBQ her ne kadar Amerikan kültüründen geliyor gibi gözükse de aslında bildiğimiz mangal. BBQ demek daha havalı oluyor galiba…
.......................................
Yukarıdaki gibi tam teşkilatlı bir tezgahınız yoksa, aynı keyfi daha ufak mangallarla da yaşayabilirsiniz. Misafiriniz çok ise büyükçe ve çok yönlü bir ızgara tercih etmekte fayda var.
Daha az kişi iseniz ve yeriniz kısıtlı ise; katlanabilir ve rahat depolanan çeşitler de mevcut…
........................................
Hatta bir kova büyüklüğünde tasarlanmış modeller hem ergonomik hem sempatik.
Püf noktası:
Misafirleriniz gelmeden 2 saat evvel hazırlıklara başlamalısınız. Mangalı yakmaya onlar geldiğinde başlarsanız gecikme yaşarsınız! Izgaranızı hafif yağlamayı da unutmayın!
BBQ deyince tabiî ki akla ilk önce et çeşitleri geliyor. Fakat renkli sebzeler, mantar, koçan mısır lezzetli et çeşitleri yanında çok keyifli olacaktır.
Et çeşitlerini ızgaradan 2-3 saat önce marine ederek yumuşatmış ve lezzetlendirmiş olmalısınız. Tercihe göre soğan, sarımsak, kekik ve zeytinyağdan oluşan sosta bekletirseniz etiniz pamuk gibi yumuşak ve lezzetli olacaktır. Arzu edenler beyaz şarap da ilave edebilir.
Vaktiniz kısıtlı ise sadece hamburger partisi de o günün konsepti olabilir… Hele çocuklu bir parti ise kahraman siz olursunuz!
BBQ de sos çeşitliliği de önemlidir. Hazır sosların katkısız olanlarını almaya dikkat edin! Kendi oluşturacağınız soslar daha çok beğeni sağlayacaktır. Bol yeşillikli sarımsaklı yoğurt sos, taze yaz domatesi ve fesleğen ile yapmış olduğunuz kırmızı sos, avokado ile yapacağınız guacamale sos, acılı kırmızı biber ezmezi ya da humus, sofranızı 10 numara yapacaktır...
İnce lavaş hamuru, yumuşak hamburger ekmeği, ince dilimlenmiş baget ekmek gibi daha da genişletilebilecek ekmek çeşitlerini de unutmamak gerekir.
Denemeyi unutmayın!
Izgara deyince aklımıza hep et çeşitleri ve sebze çeşitleri gelir. Hiç ince açılmış pizzayı ızgarada pişirmeyi denediniz mi? Mutlaka deneyin; ve sonrasında eminim pizza BBQ günleri düzenleyeceksiniz…
Şimdi bu kadar BBQ yazdıktan sonra canı ızgara yapmak isteyen fakat bahçesi olmayan veya mangal için uzağa gidemeyenler için önemli bir malzemeden bahsetmek istiyorum. Tıpa tıp mangalda pişmiş gibi ama tava! Hecha ürünleri dökme demirden yapılıyor ve ocağınızda istediğiniz kalınlıkta eti aynı ızgaradaki gibi pişirebiliyor. Dışı pişmiş ama suyunu içinde barındırarak…