Sonbaharın başlangıcı kimileri için hafif serin keyifli günlerin, kimileri içinse Eylül 1'de balık yasağının kalkması ile balık mevsiminin de açıldığının ve keyifli sofraların habercisidir. Sofralarımıza taze ve hesaplı her çeşit balığın geldiği bu aylar, sağlık açısından da değerlendirilmesi gereken günlerdir. İçerdiği B, A ve D vitaminleri, Omega 3 yağ asidi, iyot, kalsiyum ve fosfor, balığı, sağlıklı bir yaşam için soframızdan eksik etmemiz gereken gıdalar listesinde ilk sıralara yerleştiriyor. Özellikle çocuklarınıza en az haftada 1 kere balık yedirmelisiniz. Mevsimi gelmişken ben de deniz ürünleri ile yapılan yemek çeşitlerinden bahsetmek istiyorum. İlk önce taze balık tezgahlarından balığınızı görerek seçin, pazarlık yapmayı da unutmayın!
PÜF NOKTASI:
Taze balık seçerken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaç kısımlarının kırmızımsı pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri olmasına dikkat edin. Balığın kaslarına basıldığı zaman parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi ve ele alındığında da kuyruğunun sert durması gerekir. Balığın ızgara, tava veya fırında hali hemen hemen herkesin pişirme şeklidir. Ben pişirme şekillerinden çok balık yemeği çeşitliliğinden bahsetmek istiyorum.
Bol malzemeli balık çorbası:
Dilediğiniz bir kılçıklı balığı brokoli kuşkonmaz mısır gibi sebzeler ile kaynatın, daha sonra sebzeleri çıkartıp blender'da püre haline getirin . Ayrı bir yerde ayıklanmış ve haşlanmış karides ile haşlanmış balığı sebze karışımına katın, daha sonra taze karabiber ve çeşitli otlarla tekrar kaynatıp soğuk akşamlarda sıcak sıcak servis yapın Yanında kızarmış baget ekmek harika olur
Midye çorbası:
Ya da balık çorbası yerine Fransızların ünlü yemeği midye çorbasını da deneyebilirsiniz. Midyelerin kabuklarının üstlerini bir bıçak yardımıyla, üzerlerinde hiçbir kalıntı bulunmayacak şekilde iyice ayıklayın. Dörde bölünmüş soğan, ayıklanmış maydanoz ve kararınca tuz ile birlikte midyeleri sıcak suya atıp kaynatın. Midyeleri çıkarıp soğumaya bırakın. Bir bıçak yardımıyla açıp içlerini ayıklayın. Bu işlemi yaparken kabukların içindeki suları ayrı bir kapta toplayın. Ayrı bir kapta tereyağını eritip unu kavurun. Midye sularını ve midyeleri ilâve edip yarım saat pişirin. Midyeleri haşladığınız sudan takviye yapın, karabiber ilâve ederek tatlandırın. Çorba kâselerine bölüp üzerine ince kıyılmış maydanoz ile sıcak olarak servis edin.
Deniz mahsüllü makarna:
Deniz mahsülleri hamur işlerine de çok yakışır ve çocuklarınıza balığı sevdirecek yemek çeşitlerindendir. Spagetti ya da Penne'nizi içine bir kaşık zeytinyağı koyduğunuz suda haşlayın. Derin bir tavada, soğan ve mini karideslerin (kalamar veya istiridye de olabilir) içine hafif sarımsak da ekleyerek pişirdikten sonra önceden haşladığınız makarnanızı içine ekleyin, 5 dakika daha tavada çevirdikten sonra, işte size şipşak, leziz bir deniz mahsülleri makarnası…
Balık köftesi:
Yine çocukların balık alışkanlığını pekiştirecek balık köftesi klasik köfte gibi yapılıyor fakat kıyma yerine haşlanmış beyaz etli balık çeşidi kullanılıyor. Çocukların favorisi olabilecek bu pratik ve leziz balık yemeği; patates kızartması gibi garnilerle aynı zamanda maç menüsü de olabilir.
Deniz mahsüllü pizza:
Pizzayı kim sevmez , hele de üzerinde nefis deniz mahsülleri olursa… Tercih edeceğiniz deniz mahsülleri ni önceden haşlayarak hamura yaydığınız mozzarella peynirinin üzerine yerleştirin ve siyah zeytin ile süsleyin. Piştikten sonra üzerinde
taze kekik ve acılı yağda gezdirebilirsiniz
Izgara balık salatası:
Bol taze yeşilliklerin üzerine koyacağınız ızgara balık ile hazırlanmış bir salata ile hem kilo kontrolü yapmış olursunuz hem de sağlıklı ve lezzetli bir öğün hazırlamış olursunuz.
Bu kadar balık yemeğinden bahsederken, sahilde balık ekmek yemenin keyfi geldi aklıma… güneşli bir sonbahar günü kendiniz şımartın ve sahilde yürüyüş sonrası kendinizi bir balık ekmekle ödüllendirin veya başına geçince insanın kendini durduramadığı midye dolma ile…
Balık lezzetlerinden bahsederken Rumeli Kavağı'ndaki meşhur Balıkçı Kahraman'ın tandırda pişmiş kalkan ızgarası ve mısır ekmeğini şiddetle tavsiye ederim..
Kendinizi teknede gibi hissedeceğiniz Rumelihisarı'ndaki İskele Restaurant'ın güveçte karamelize mürekkep balığı ise insana ''ne olur güvecin dibini görmeyeyim'' dedirtir.
Bol balıklı ve sağlıklı sofralar dilerim…
PÜF NOKTASI:
Taze balık seçerken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaç kısımlarının kırmızımsı pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri olmasına dikkat edin. Balığın kaslarına basıldığı zaman parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi ve ele alındığında da kuyruğunun sert durması gerekir. Balığın ızgara, tava veya fırında hali hemen hemen herkesin pişirme şeklidir. Ben pişirme şekillerinden çok balık yemeği çeşitliliğinden bahsetmek istiyorum.
Bol malzemeli balık çorbası:
Dilediğiniz bir kılçıklı balığı brokoli kuşkonmaz mısır gibi sebzeler ile kaynatın, daha sonra sebzeleri çıkartıp blender'da püre haline getirin . Ayrı bir yerde ayıklanmış ve haşlanmış karides ile haşlanmış balığı sebze karışımına katın, daha sonra taze karabiber ve çeşitli otlarla tekrar kaynatıp soğuk akşamlarda sıcak sıcak servis yapın Yanında kızarmış baget ekmek harika olur
Midye çorbası:
Ya da balık çorbası yerine Fransızların ünlü yemeği midye çorbasını da deneyebilirsiniz. Midyelerin kabuklarının üstlerini bir bıçak yardımıyla, üzerlerinde hiçbir kalıntı bulunmayacak şekilde iyice ayıklayın. Dörde bölünmüş soğan, ayıklanmış maydanoz ve kararınca tuz ile birlikte midyeleri sıcak suya atıp kaynatın. Midyeleri çıkarıp soğumaya bırakın. Bir bıçak yardımıyla açıp içlerini ayıklayın. Bu işlemi yaparken kabukların içindeki suları ayrı bir kapta toplayın. Ayrı bir kapta tereyağını eritip unu kavurun. Midye sularını ve midyeleri ilâve edip yarım saat pişirin. Midyeleri haşladığınız sudan takviye yapın, karabiber ilâve ederek tatlandırın. Çorba kâselerine bölüp üzerine ince kıyılmış maydanoz ile sıcak olarak servis edin.
Deniz mahsüllü makarna:
Deniz mahsülleri hamur işlerine de çok yakışır ve çocuklarınıza balığı sevdirecek yemek çeşitlerindendir. Spagetti ya da Penne'nizi içine bir kaşık zeytinyağı koyduğunuz suda haşlayın. Derin bir tavada, soğan ve mini karideslerin (kalamar veya istiridye de olabilir) içine hafif sarımsak da ekleyerek pişirdikten sonra önceden haşladığınız makarnanızı içine ekleyin, 5 dakika daha tavada çevirdikten sonra, işte size şipşak, leziz bir deniz mahsülleri makarnası…
Balık köftesi:
Yine çocukların balık alışkanlığını pekiştirecek balık köftesi klasik köfte gibi yapılıyor fakat kıyma yerine haşlanmış beyaz etli balık çeşidi kullanılıyor. Çocukların favorisi olabilecek bu pratik ve leziz balık yemeği; patates kızartması gibi garnilerle aynı zamanda maç menüsü de olabilir.
Deniz mahsüllü pizza:
Pizzayı kim sevmez , hele de üzerinde nefis deniz mahsülleri olursa… Tercih edeceğiniz deniz mahsülleri ni önceden haşlayarak hamura yaydığınız mozzarella peynirinin üzerine yerleştirin ve siyah zeytin ile süsleyin. Piştikten sonra üzerinde
taze kekik ve acılı yağda gezdirebilirsiniz
Izgara balık salatası:
Bol taze yeşilliklerin üzerine koyacağınız ızgara balık ile hazırlanmış bir salata ile hem kilo kontrolü yapmış olursunuz hem de sağlıklı ve lezzetli bir öğün hazırlamış olursunuz.
Bu kadar balık yemeğinden bahsederken, sahilde balık ekmek yemenin keyfi geldi aklıma… güneşli bir sonbahar günü kendiniz şımartın ve sahilde yürüyüş sonrası kendinizi bir balık ekmekle ödüllendirin veya başına geçince insanın kendini durduramadığı midye dolma ile…
Balık lezzetlerinden bahsederken Rumeli Kavağı'ndaki meşhur Balıkçı Kahraman'ın tandırda pişmiş kalkan ızgarası ve mısır ekmeğini şiddetle tavsiye ederim..
Kendinizi teknede gibi hissedeceğiniz Rumelihisarı'ndaki İskele Restaurant'ın güveçte karamelize mürekkep balığı ise insana ''ne olur güvecin dibini görmeyeyim'' dedirtir.
Bol balıklı ve sağlıklı sofralar dilerim…