Dikkatli iç!
LIFESTYLE

Dikkatli iç!

Susuzluğuna koşan, yemek keyfine keyif katan, özellikle sıcak yaz günlerinde vazgeçilmezin olan asitli içeceklerin dostluğuna güvenme, sağlığını kaybetme!

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Aralık 2009

Sağlıklı beslenmenin temel koşullarından biri de gerekli miktarda sıvı tüketimidir.Ancak sıvı tüketimi doğru şekilde yapılmalıdır. Bol miktarda asitli ve kolalı içecekler tüketen bireyler için sağlıklı beslenme koşullarının yerine getirildiği ve su ihtiyacının karşılandığı söylenemez. "Çünkü su ihtiyacı sadece su alımı ile karşılanır.

AH AMERİKA YAKTIN BİZİ !
İlk defa Amerika Birleşik Devletleri'nde hala formülü gizli tutulan gazlı ve kolalı içecekler insanlara yeni ve cezp edici tatlar sunmuştur. Bunun sonucunda ise özellikle gençlerde asitli içeceklere karşı bir alışkanlık ayrıca bağımlılık oluşmuştur.Hatta bu öyle büyük bir bağımlılıktır ki sıvı ihtiyacı su ile değil, asitli-gazlı içeceklerle karşılanmaya başlanmıştır. Bu yüzden son yıllarda kolalı içecek tüketiminin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran bilimsel çalışmalar da artırılmıştır. Veee, ne yazık ki sonuç hiç de iç açıcı değildir.

›VÜCUDUN SU KAYBEDİYOR!
Yaz aylarında içilen asitli içecekler geçici olarak serinlik ve ferahlık hissi yaratsa da, aslında vücutta önemli ölçüde su kaybına sebep oluyor. Bu da terlemeyle birlikte deride ve ağızkenarlarında kuruma hissine ve halsizliğe sebebiyet veriyor. Bu yüzden asitli içecekler yerine, taze sıkılmış meyve suları, ayran,süt gibi içecekleri tüketmeye özen göster ve günde mutlaka 2 litre su içmeye çalış.

AĞZINDA BAKTERİLER ÜRÜYOR !
Deneysel çalışmalar; sitrik asit içeren (çoğu gazlı içecekte bulunan bir asittir) meşrubatların ağzın PH dengesini bozduğunu ve bunun sonucunda, dilde duyu kaybına ve ağız içerisinde bakteri üremesine uygun bir ortam yarattığını ortaya koymuştur. Asitli içeceklerin yaygın olarak tüketildiği ülkelerde, bireylerin diş ve diş eti problemleriyle çok sık karşılaştıkları önemle vurgulanmaktadır. Asitli içeceklerle diş eti iltihabı arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır.

›BESLEYİCİ ÖZELLİK TAŞIMIYORLAR!

Asitli içecekler hiçbir besleyici özellik taşımıyorlar ve ilerleyen yaşlarda yağlanma ile şişmanlığa neden oluyorlar. Ek şeker kaynağı olan bu içecekler vücut için gerekli olan protein, mineral ve vitaminleri içermedikleri gibi beslenme ile alınan vitamin ve minerallerin kaybına sebep oluyor. Bu tür beslenme şekli ise ileride şişmanlığa ve diş çürüklerine zemin hazırlıyor.

›İÇMEKTEN VAZGEÇEMİYORSAN!

Eğer asitli ve gazlı içeceklerden vazgeçemiyorsan,en azından miktarını ve tüketme sıklığını azaltmaya çalış. Asitli içecekler yüzünden diş sağlığından olmak istemiyorsan, içeceği tükettikten hemen sonra değil,1 saat süren asit etkileşmesi geçtikten sonra dişlerini fırçalamaya özen göster.

DOKULARIN DENGESİ BOZULUYOR!

Asitli içecek içmek; dokularda asit dengesini bozmakla birlikte,içerdikleri aşırı miktardaki şeker nedeniyle kemik erimesine ve sindirimi zayıflatmaya sebep oluyor.

MİDEN ZARAR GÖRÜYOR!
Asit içeren her türlü içecek mide rahatsızlıkların da önemli rol oynar.Çünkü asit salgısını uyararak mide kapakçığının basıncını düşürür ve besinin mideden yemek borusuna kaçışını önleyemez. Bu da reflü gibi mide rahatsızlıklarının oluşumuna sebep olur.





Kaynak : Cosmogirl
Abone olmak için: Tıklayın