Dünyayı peşinden koşturan Dukan Diyeti!
4 adımda Fransız usulü ile kalıcı olarak zayıflamak isteyenler dünyayı kasıp kavuran bu formül ile hayatlarını değiştiriyorlar…
GÜNCELLEME TARİHİ: 22 Nisan 2011
Dukan Diyeti'nin takipçileri ve uygulayarak başarıya ulaşanların dünyada 5 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Bildiğimiz ezberleri unutturacak türden olan bu diyet ile kalori hesabına gerek kalmadan uzun süreli bir başarı elde edebilirsiniz. Bunun için ise yapmanız gereken şeyler arasında açık ve basit kurallar, planlanmış menüler ve farklı lezzetlerle tanışmanız ilk sıralarda geliyor…
Dünya'da birçok uluslar arası gözlemci bu formül sayesinde tüm dünyadaki kilo sorununun ortadan tamamen kalkabileceği görüşünde birleşiyor…
Dukan Diyeti'nin özet içeriği ise şöyle;
Dukan diyeti 4 aşamadan oluşan ve zayıflamanızı aç kalmadan sağlayacak eşsiz bir programdır…
İlk iki adım hedeflenen ve istenmeyen kilolarınızdan kurtulmak, diğer iki adım ise ulaştığınız sizin için doğru olan kilonuzu bir ömür boyu korumanızı sağlayacak…
Bu bölümlerin içeriği ise;
1. Dönem: Atak
Bu sürede tamamen protein ağırlıklı besleniyorsunuz… Dukan'ın belirlediği 10 gıda kategorisi arasında yer alan 72 yiyeceği 2 – 7 gün boyunca istediğiniz kadar ve istediğiniz şekilde kombinleyerek yiyebiliyorsunuz. Bu dönem vücudunuzdaki birikmiş ödemi atmanıza ve diyetin geri kalan kısmını daha rahat yapabilmeniz için sizi yeni hayatınıza hazırlıyor…
2. Dönem: Seyir
Yine ağırlıklı olarak protein ile besleniyorsunuz, fakat artık yediğiniz proteinlerin yanına 28 çeşit sebzeyi ekleyerek zengin bir mönü ve lezzet seçeneği ile kilo vermeye devam ediyorsunuz… Bu dönemin uzunluğu sizin vermek istediğiniz kilo ile doğru orantılı gidiyor…
3. Dönem: Güçlendirme
İşte beklenen an… Kilolarınızı verdiniz ve ideal kilonuza ulaştınız. Bundan sonrası artık çok kolay. Meyve, ekmek, peynir ve nişastalı yiyecekleri hayatınıza yeniden çağırabilirsiniz… Haftada iki kez kendinizi ödüllendirebilir ve verdiğiniz her 1 kilo için 10 gün hesabı ile bu adımın da süresini siz belirleyebilirsiniz…
4. Dönem: Koruma
Ve artık derin bir oh çekip rahatlayabilirsiniz… Kilolarınıza sonsuza dek veda etmenin haklı gururunu yaşayacağınız son dönem… Bu dönemde yapacağız hayatınızın bundan sonraki bölümünde Perşembe günleri ya da sizin belirleyeceğiniz herhangi başka bir günde protein ile beslenin ve diğer 3 kuralı uygulayın… Yeniden kilo alma endişesi olmadan istediğiniz kadar yiyerek hayatınızın tadını çıkarın.
Tüm bu aşamaları gözünüzde büyütmeyin. Dukan Diyeti size bugüne kadar klasikleşmiş diyet listelerinde yasak olan birçok şeyi kucağınıza bırakıveriyor…
Mesela et yemek! Özellikle de erkeklerin en çok sevdiği yiyeceklerdir… Etin her türlüsü serbest. Yağsız olmak şartıyla… Sonra her diyette yasak listesinin en başında yer alan Kola bu listede yenilebileceklerin ve içilebileceklerin en başında… Asitli ligt içecekler serbest… Bunların yanında kahve ve çay keyiflerine de sınır yok…
Kısacası uygulanması kolay, zayıflarken zayıflamayı öğreten bir diyet… Doğru beslenmenin ne demek olduğunu, hangi besinleri ne zaman tüketebileceğinizi ve aynı zamanda kilolarınız ile doktor desteği almadan nasıl başa çıkacağınızın altın anahtarı resmen.
Dukan'ın kitabında da dediği gibi "5 milyon Fransız yanılıyor olamaz!"
10 ayrı kategorideki besinler şunlar!
1. Kategori: Yağsız etler ( Sığır eti ve Dana eti, kuzu eti hariç)
Önerilen pişirme şekli ızgaradır, fırında ya da elektrikli ızgarada kızartılabilir ya da yağlı kağıtta pişirilebilir, isterseniz haşlama da yapabilirsiniz.
2. Kategori: Sakatatlar:
Bu kategoride, ciğer(Dana, sığır ya da kümes hayvanlarının ciğeri) ve dil yenebilir.
3. Kategori: Balık
Bütün yağlı balıklara izin var. Özellikle sardalye, uskumru, ton balığı ve somon. Beyaz etli ve yağsız balıklarda yenebilir. Örneğin; Mezgit, dilbalığı, çipura, barbunya, kedibalığı, alabalık, pisibalığı, karagöz, fenerbalığı vb.
4. Kategori: Deniz ürünleri
Kabuklular ve yumuşakçalar bu besin kategorisine girer. (Gri ve kırmızı karides, yengeç, midye, ıstakoz, kerevit, istiridye ve taraklar.
5. Kategori: Kümes hayvanları
Ördek ve kaz gibi düz gagalılar dışında derisi alınmak kaydıyla bütün kümes hayvanları yenebilir.
6. Kategori: Az yağlı ya da yağları ayıklanmış jambon
Vakumlu ambalajda önceden dilimlenmiş, temiz, kemiksiz ve kokusuz olan bu ürünler kolayca taşınabilir ve öğle yemeği hazırlanmakta kullanabilir. Daha yağsız olduklarından sadece tavuk ve hindi jambon tercih edilmeli.
7. Kategori: Yumurtalar
Yumurtalar katı, rafadan, buharda (çılbır usulü) ya da yapışmaz tavada omlet olarak pişirilebilir. Unutulmaması gereken tek şey tereyağı ya da sıvı yağ kullanılmaması gerektiğidir.
8. Kategori: Yağsız süt ürünleri
Yoğurt, beyaz peynir ve diğer süt ürünleri)
9. kategori: Günde 1,5 litre sıvı
Tek zorunlu kategori budur. Hepsini su olarak düşünmeyin. Gün içinde içtiğiniz çay, kahve ya da kolayı da bu sıvı miktarının içinde düşünebilirsiniz.
10. kategori: 1,5 Çorba Yulaf Kepeği
Yulaf kepeğini yoğurt ya da sütün içine karıştırarak da yiyebilirsiniz. İçine aspartam katarak tatlı olarak da yapabilirsiniz. Aşağıdaki tariften faydalanarak galeta elde edip sabahları da tüketebilirsiniz. Seçim sizin.
Yulaf Kepeği Galetası Tarifi
1.5 yemek kaşığı yulaf kepeğini bir kaseye koyun. İçine 1,5 çorba kaşığı yağsız beyaz peyniri (ya da lor) veya yoğurdu, bir yumurtanın beyazını ya da kolesterol sorunu yoksa tamamını ekleyin.
1 çorba kaşığı aspartamla tatlandırın ya da hafifçe tuz ekleyin. Hepsini güzelce karıştırın. Daha sonra bu karışımı birkaç damla sıvı yağı koyduğunuz tava da ya da fırında 2-3 dakika pişirin.
1 hafta boyunca bu galetaları yiyebilirsiz. Besin değerlerini kaybetmezler rahat olabilirsiniz…
Gözde'nin Diyet Şifreleri bloğu için tıklayın...