En iyi 30 diyet önerisi
LIFESTYLE

En iyi 30 diyet önerisi

Bu noktaları göz önünde bulundurarak yediklerinizi daha dikkatli seçebilir ve etkili egzersiz yapmakla ilgili püf noktaları öğrenebilirsiniz.

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Aralık 2009

En son yapılan araştırmaların sonuçlarına göre derlediğimiz önerilerle diyet yaparken başarı şansınızı artırabilirsiniz.

1.FINDIK CEVİZ BADEM YİYİN
Ara öğünlerinizde badem, fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yemişler tüketin. Fındıkta bulunan iyi yağlar, yağ yakan sistemleri harekete geçirerek kilo vermenizi destekler. Ayrıca bu besinler yemeğin glisemik indeksini azaltarak, kilo almaya sebep olan kan şekeri dalgalanmalarını engeller.

2.YAĞ İLE KARBONHİDRATI KARIŞTIRMAYIN

Uzmanlar yemeklerinizde, yağ ve karbonhidratları ayrıştırmanızı öneriyor. Vücudun kendine enerji temin etmesini sağlayan en kolay gıda karbonhidrattır. Vücudunuz karbonhidratlı gıda yediğinizi algıladığında, bu karbonhidratı anında enerji olarak kullanır, beraberinde yediğiniz yağları da, daha sonra kullanmak üzere stoklar.

3.EGZERSİZ SAATİNİ İYİ AYARLAYIN

Yoğun bir günün sonunda hissettiğiniz sıkıntı, kan şekeri seviyesini etkileyen, stres hormonu olan kortizol salgısını artırır. Bunun sonucunda tatlı bir şeyler yemek isteyebilirsiniz. İşten çıkar çıkmaz hemen spor salonuna gitmek, kortizol seviyesinin daha da yükselmesine neden olabilir. Bunu engellemek için egzersiz rutininize yoga gibi daha yumuşak hareketlerle başlayabilirsiniz.

4.FORMDA KİŞİLERLE ARKADAŞ OLUN

Eğer zayıflamak istiyorsanız, zayıf kişilerle birlikte olmanız gerekiyor. Geçen yıl yapılan bir araştırma, obezitenin "sosyal olarak bulaşıcı" olduğunu gösteriyor. Yani arkadaşlarınız, aileniz kilo alıyorsa, siz de alıyorsunuz. Uzmanlar bu durumu, insanların birbirlerine bakarak neyin kabul edilebilir olduğuna karar vermeleriyle açıklıyor. Kilo vermek amacıyla zayıf bir arkadaşınızla takım olmayı deneyebilirsiniz.

5.AĞIRLIK ÇALIŞIN

Yarım kiloluk el ağırlıkları ile vakit kaybetmeyin, daha büyük ağırlıklarla yapılacak çalışma, vücudunuzu şekillendirmenize, yağ yakmanıza ve 24 saat için metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olacaktır. Çok kaslı bir vücuda sahip olma endişesine de kapılmayın. Vücudun yapılanmasını sağlayan hormonlar erkeklere oranla, kadınlarda 30 kat daha az olduğundan, kadınlar ağırlık çalışması nedeniyle hacim kazanmazlar. Kadınlarda ağırlık çalışması metabolizmayı hızlandırarak gün içinde daha fazla kalori yakımını sağlar.

6.AÇ KALMAYIN

Araştırmalar, her gün aynı miktarda kalori tüketen bir kişinin kendini daha iyi hissettiğini ve yemek yemekten uzak durduğunu gösteriyor. Bir gün abartılı yemek, ertesi gün açlık çekmek gibi düzensizlik, daha tatminsiz olmanıza ve keyiflenmek için yemek yemenize neden oluyor.

7.DİYET İÇEÇEKLERDEN UZAK DURUN

Kısa süre için kalori miktarını azaltmaya yarasa da, diyet içecekler uzun dönemde kilo alımına neden oluyor. İçeceğin şekerli tadı, beyne kalorili bir tüketiminin uyarısını gönderiyor. Sonuçta vücuda yeterince kalori alınmadığı için daha fazla yeme ihtiyacı duyuyoruz

8.DÜŞÜNCE YAPINIZI DEĞİŞTİRİN

Vücudunuzun fizyolojik yapısındaki değişiklik, ruhsal durumunuzu etkiler ve eski kötü alışkanlıklarınıza yenik düşmenizi engeller. Beyniniz her zaman vücudunuzun takipçisidir. Örneğin, kendinizi mutsuz hissediyorsanız, çikolata yemek yerine hareket edin, zıplayın, havaya yumruklar atarak "Harika hissediyorum" deyin. Bu, sizi iknaetmediyse, omuzlarınızı düşürüp yere bakarken kendinden emin hissetmenin veya zıplayıp havada el çırparken kendini depresif hissetmenin ne kadar zor olduğunu görmeyi deneyin.

9.İLK SİPARİŞİ SİZ VERİN
Siz Verin Karşınızdaki kişinin baskısı diyeti zora düşüren etkenlerden biridir. Restoranda siparişi ilk vererek, karşınızdaki kişilerin seçimlerinden etkilenmenizi engelleyin.

10.DOĞAL YAĞLAR

Egzersizle desteklenmiş, dengeli bir beslenme programı çerçevesinde, kötü yağ tüketimini, hindistancevizi yağı veya omega 3 yağ asitleri ile değiştirmek, vücudunuzun daha kolay yağ yakmasına destek olur. Uzmanlar kilo vermek isteyenlere, metabolizmayı hızlandırma etkisi nedeniyle hindistancevizi yağı kullanmalarını öneriyor.

11.UYUYUN
Uykusuz kalmak metabolizmanızı etkiler, iştahınız açılır ve tokluk hissi veren hormonun seviyesi düşer. Bir araştırma, günde altı saatin altında uyuyan kişilerin, obeziteye yüzde 27 oranında daha eğimli olduğunu ortaya çıkarmış.

12.DÖRTTE BİR PORSİYON

Heroes dizisinin kahramanlarından Hayden Panettiere'in yaptığını uygulayın. "Tabağımdaki yemeğin sadece dörtte birini yiyorum ve 20 dakika bekliyorum. Genelde bu sürenin sonunda kendimi doymuş hissediyorum" diyor. Tokluk hissinin, beyne ulaşması yirmi dakika sürüyor. Bu nedenle yemekte servisler arasında mola almak akıllıca bir fikir olabilir.
13.SU İÇİN
Günde sekiz bardak su içmek yalnızca karnınızı doldurmaz. Su olmadan böbrekler iyi bir performansla çalışamaz ve bunun sonucunda karaciğer, sistemi destekleme görevini üstlenir. Bu da karaciğerin yağ yakma görevini aksatması ve normalde vücudun yakıt olarak kullanacağı yağın bir kısmının depolanması anlamına gelir.

14.SÜTLÜ GIDALAR TÜKETİN
Süt ürünlerinin içinde bulunan kalsiyum, tükettiğiniz diğer gıdalarda bulunan yağı daha az sindirmenizi (yani daha az kalori almanızı) sağlar. Günde iki veya üç kez az yağlı süt ürünü tüketmeyi programınıza alın.

15.PAKETE ALDANMAYIN

Yiyecek paketleri ilgi çekici şekilde tasarlanıyor. Paketin üzerinde yer alan "tuzu azaltılmış", "günlük" gibi terimler, paketin içindeki yiyecek hakkında iyi hissetmenize neden oluyor. Bu tür ibarelerin sizi yanıltmasına izin vermeyin. Bu yiyeceklerin size uygun olduğuna karar vermeden önce, etiket üzerinden içerik maddelerinin rejiminize uygunluğunu kontrol etmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

16.ÇITIR LEZZETLER

Yumuşak gıdaları, çiğnenebilir alternatifleri ile değiştirin. Köfte yerine biftek, muz yerine elma tercih edin. Sert gıdaları daha fazla çiğnemek gerektiği için daha yavaş tüketirsiniz, bu şekilde doyduğunuzu anlamanız daha kolay olacaktır.

17.EGZERSİZ PROGRAMINIZI ÇEŞİTLENDİRİN
İnterval antrenman yöntemi sadece kardiovasküler fitness çalışmanızı geliştirmez, aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırır. Haftada bir gün, bir saat hızlı koşmak, yüzmek veya bisiklete binmek, devamında daha yavaş ritimli bir egzersiz yapmak, yağ yakımını üçte bir artırır.

18.YEMEK DÜZENİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Bazı uzmanlara göre yediğiniz yemeklerin sırasını tersine çevirirseniz kilo verirsiniz. Yani akşam yemeğinde yediğiniz büyüklükteki yemeği, sabah kahvaltıda yiyorsunuz ve mısır gevreğini akşama bırakıyorsunuz. Büyük bir kahvaltı ile güne başlamak metabolizmanızın güne büyük bir adım atarak uyanmasını sağlar. Araştırmalar, güne kahvaltı ederek başlayan kişilerin, kahvaltı yapmayanlara göre daha zayıf olduğunu gösteriyor. Güne iki yumurta yiyerek başlayan kişiler, gün içerisinde yaklaşık 400 kalori daha az tüketiyorlar. Çünkü protein uzun süreli olarak açlığı bastırıyor.

19.DOĞRU ZAMANDA EGZERSİZ YAPIN
Adet döneminizden önceki iki hafta içerisinde, bazal metabolizma hızınız normalden yüzde 8 ila yüzde 16 oranında daha yüksek olduğundan, bu dönemde yapacağınız egzersiz ile daha fazla yağ yakarsınız.

20.KALORİLERİ AZALTIN
Yiyeceklerinizde kalori miktarını azaltmayı alışkanlık haline getirin. Beslenme alışkanlığınıza, su, meyve, sebze gibi kalorisi düşük besinlerden bolca katın, böylece eskisi ile aynı miktarda besin almanıza rağmen daha az kalori tüketmiş olursunuz. Örneğin et, sebze ve haşlanmış patates yerine, daha az etli ve az patatesli ama bol sebzeli bir tencere yemeği yapabilirsiniz.

21.NEDEN KİLO VERMEK İSTEDİĞİNİZİ UNUTMAYIN
Kilo vermek ve forma girmek istemenizin beş temel nedenini listeleyin. "Bu değişimi gerçekleştirdiğimde kendimi nasıl hissederim, bu değişikliğe ilk adımı bugün atarsam hayatım adına nasıl bir gelişme sağlamış olurum?" diye sorgulayın. İşin sırrı, değişimi başlatabilmek için güçlü nedenler bulmak ve değişimi karşı konulmaz kılmaktır. Listenizi günde iki kere okuyun ve kendinize neden bu değişimi istediğinizi hatırlatın. Elinizde sınırsız bir motivasyon imkanı bulunuyor, bunu bir kas gibi düşünün ve kullanarak güçlenin.

22.YEMEKTEN ÖNCE BİR YUDUM SİRKE İÇİN

Kulağa iştah açıcı bir başlangıç gibi gelmiyor ama yemekten önce bir-iki yudum sirke içmek karnınızın kazınma hissini bastırıyor. Organik elma sirkesi içerek açlığınızı bastırabilirsiniz.

23.CANLANIN

Bu diyette, kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve iki ara öğün olmak üzere günde beş öğün yemek yiyorsunuz. Her öğün protein, düşük glisemik indeksli karbonhidrat, sağlıklı yağlar, lif ve şekersiz sıvılardan oluşan beş yiyeceği içeriyor. Tariflerde beş malzeme bulunuyor ve hazırlamak beş dakika sürüyor. Her hafta beş kere, beşer dakikalık beş bölümden oluşan, egzersiz yapıyorsunuz (ısınma, üst beden, alt beden, genel ve kardio egzersizleri). Bu programı uyguladığınızda günde 1300 kalori yakarak sıkı forma girmeniz mümkün.

24.YEDİKLERİNİZİ UNUTMAYIN
Genelde, yediğimiz şeyleri hafife alma eğilimindeyiz. Araştırmalar, kişilerin gün boyunca yedikleri şeyleri 300-400 kalori kadar eksik anlattıklarını gösteriyor. Yediğiniz şeyleri not almak, küçük ama önemli bir fark yaratacaktır.

25.YİYECEKLERLE DOST OLUN
Yiyecekleri genelde düşman olarak görme eğilimindeyiz. Oysa ki diyette başarılı olan kişiler bu düşünce yapısını değiştirmiş olanlardır. İyi ve kötü gün tanımları hakkında düşünme şeklinizi değiştirin. Vücudunuzu, besleyici gıdalarla doğru şekilde beslediğiniz gün, iyi gündür. Kötü bir günde, fazlaca atıştırarak ve aşırı yemek yiyerek vücudunuzu ihmal edersiniz.

26.GÜÇ BİRLİĞİ YAPIN
Bir zayıflama merkezine veya zayıflama grubuna katılın. Böylece kilo verme programına bağlı kalma şansınız iki misli artacaktır.

27.KENDİNİZİ MEŞKUL EDİN

Düşünmeden yapılan atıştırmaları engellemek için, ellerinizi meşgul edin. Bir arkadaşınıza telefon edin, ojelerinizi yenileyin. Yeni manikür uygulanmış ellerinizle bir şeyler atıştırma olasılığınız daha azdır.

28.ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN
Diyette başarının yolu ana ve ara öğünleri düzenli olarak almaktan geçiyor. Ara öğünler tokluk hissini daha uzun tutuyor ve böylece ana yemek zamanında çok fazla karnınızı doyurmuyorsunuz.

29.AÇKEN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

Boş bir mideyle market alışverişinizi yapmayın. Çünkü eğer karnınız açken market alışverişi yaparsanız raflarda dikkatinizi çeken bütün abur cubur yiyecekleri alırsınız. Bunu engellemek için internet üzerinden alışveriş yapabilirsiniz. Böylece ihtiyacınız dışında bir şey almamış olursunuz. Eğer alışverişe gidecekseniz ihtiyaçlarınıza göre bir liste hazırlayın ve bunların dışına çıkmamaya özen gösterin.

30.EGZERSİZDEN SONRA HAFİF YİYİN

Spor merkezindeki egzersiz programından sonra ağır yemek yemeyin. Yapılan araştırmalar kadınların yaklaşık 120 kaloriyi egzersizle harcadıklarını fakat kuvvetli bir antrenmandan sonra aynı kalorileri yemek yiyerek aldıklarını gösteriyor. Bunun için egzersiz sonrası hafif bir salatayla yetinmeye çalışın.


Kaynak : Cosmopolitan
Abone olmak için:Tıklayın