Estetikte yanılma payı azalıyor
GÜZELLİK

Estetikte yanılma payı azalıyor

Estetik ameliyat yaptırmayı düşünüyor ve sonucunun nasıl olacağını merak ediyorsanız son teknoloji ile geliştirilen görüntüleme sistemlerini deneyebilirsiniz. Yöntem, ameliyat sonrası karşılaşacağınız gerçeğe en yakın sonuçları elde etmenizi sağlıyor...

GÜNCELLEME TARİHİ: 24 Mart 2010

Son dönemde estetik operasyonlar öncesinde doktor, hastayla Photoshop programı yardımıyla ilgili bölge üzerine çalışabiliyordu. Hastanın önden ve yandan fotoğrafı çekilip, bilgisayar yardımıyla estetik cerrahın nasıl çalışabileceği ve operasyon sonrası yüzde nelerin değişeceği önceden görülebiliyordu. Fakat programın bazı kör noktaları vardı. İşte bu ihtiyaçtan geliştirilen Vectra 3D görüntüleme sistemi, gerçeğe en yakın sonucun elde edilmesine imkan sağlıyor. Amerika'da yeni üretilen sistemi Türkiye'ye getiren Prago Klinik'ten Op. Dr. Naci Çelik'le konuştuk.

►Bu sistemden önce hastalarla nasıl çalışıyordunuz?
Hastayla operasyon öncesinde Photoshop başta olmak üzere pek çok bilgisayar programında çalışıyorduk. Genel olarak operasyon öncesi bu çalışmayı yapmak bizim için çok önemli. Çünkü hasta operasyon sonunda nasıl bir sonuç alacağına dair somut bir şeyler görmek istiyor.

►Peki şimdiki sistemin diğerlerinden farkı nedir?
Vectra 3D, görüntüleme sistemlerinin bir üst basamağı. 12 adet kamera sizin fotoğrafınızı çekiyor sonra bunların hepsini bir fotoğrafta birleştiriyor. Bu sistem sayesinde üç boyutlu olarak yüzü ya da vücudu her açıdan görebiliyoruz. Önceki sistemlerde önden çekilen fotoğraf tek boyutlu olduğu için özellikle burun ameliyatlarında sağlıklı bir öngörü yapılamıyordu. Şimdi istediğimiz bölgeyi çaprazdan, alttan, üstten kısaca her açıdan görebiliyoruz. Bu görüntüyü elde ettikten sonra planladığımız çalışmaları fotoğrafa uyguluyoruz.
Bunu yaparken hastayla bol bol konuşmamız, onun kafasındakiyle benim planladıklarımın birbirine yaklaşmasını sağlıyor. Ben onun beklentilerini, o da benim neler yapabileceğimi, estetik zevkimi çok daha iyi anlıyor. Böylece ameliyat sonrasında planladığımız görüntüye yüzde 90 oranında yakın bir sonuç elde ediyoruz. Bu, çok önemli bir oran, böylece hiçbir şey sürpriz olmuyor.

►Bu sistem en çok hangi operasyonlarda yarar sağlıyor?

Burun, kepçe kulak, çene ve memede bu görüntüleme sistemiyle çalışabiliyoruz. Tabii yüze dolgu, liposuction ve germe işlemlerinde de sistemden "yüze kontür ekleme" programını seçerek sonucu görebiliyoruz. Sistemin en büyük avantajı meme büyütme ameliyatlarında oldu. Çünk protezin hangi boyutta yapılacağı ve hasta tarafından seçilme aşaması en sıkıntılı süreçtir. Sistem, değişik firmaların damla, yuvarlak gibi değişik türlerdeki protezlerini kişinin üç boyutlu fotoğrafı üzerinde denemeye imkan veriyor.
Böylece hasta hayalindekine en yakın sonucu almış oluyor. Bu programı kullandığımızdan beri meme büyütme ameliyatlarından sonra 'Keşke daha büyük' ya da 'Keşke daha küçük olsaydı' diyen hiç olmadı. Yani operasyon öncesinde ne kadar çok konuşsanız da hastanın aklındakini anlamak zor olabiliyor. Bazen konsültasyon sırasında hastanın yanında eşi, yakınları olabiliyor ve hasta kendini doğru ifade edemiyor. Ya da etrafındakiler onu yanlış yönlendirebiliyorlar. Bu yüzden bu çalışmayı teke tek yapıyoruz. Estetik ameliyat sanattır gerçekten ama matematikle birleştirince sonuç çok daha başarılı oluyor.

►Peki yüzüyle ya da vücuduyla ilgili herhangi bir sorunu olan herhangi biri size gelip bu sistemi deneyebiliyor mu?
Estetik ameliyata kesin olarak kendini hazır hissediyorsa gelip bu görüntüleme sistemini deneyebilir. Ciddi zaman alan bir çalışma olduğu için kafasında her soru işareti olan kişiyle çalışmamız imkansız.

►Dolgu ve Botox işleminde de bu görüntüleme sistemi kullanılıyor mu?
Bunlar çok kompleks işlemler olmadığı için bu tip bir çalışmayı bu hastalarla yapmıyoruz. Zaten çoğunlukla hastaların yüzde 90'ı daha önce dolgu ya da Botox yaptırmış oluyor ve ne istediklerini çok net olarak biliyorlar.

Kaynak:Cosmopolitan
Abone olmak için: Tıklayınız