Hayalinizdeki mesleğe yolculuk
İnsanın işini severek yapmasının ne büyük bir lüks olduğunun hepimiz farkındayız. Siz de hayalinizdeki işte çalışmanın nasıl bir şey olduğunu düşünüyorsanız bu konuda hizmet veren Hayalimdeki İş Mesleki Rehberlik Ajansı’ndan yardım alarak, merak ettiğiniz
GÜNCELLEME TARİHİ: 29 Mart 2010
Mesleğimizi kendimizi tam tanımadan çok önce seçiyoruz. Doğru seçim yapanlardan çok, üzülerek hata yaptığını fark edenler çoğunlukta. Artık, iktisatçı Zeynep Emre ve reklamcı Arzu Emre tarafından kurulan Hayalimdeki İş Mesleki Rehberlik Ajansı sayesinde meslek seçiminizi çok daha bilinçli yapabileceksiniz. Mimarlıktan mönü tasarımcılığına, organik kozmetik üreticiliğinden sihirbazlığa kadar 86 mesleği işin profesyonelleriyle birlikte deneyimleme şansına sahipsiniz. Bu farklı işin tüm ayrıntılarını Emre kardeşlerden sizin için öğrendik.
►Bu iş aklınıza nereden geldi? Bize biraz anlatır mısınız?
Etrafımızda çalıştığı halde başka bir işi denemek isteyen, meslek seçimi yapması gerekmesine rağmen ne istediğini bilmeyen ve girişimci ruha sahip olanlar olmak üzere üç ana başlık altında toplayabileceğimiz çok sayıda insan olduğunu fark ettik. Güvendiğimiz birkaç arkadaşımızla konuşup iyi tepkiler alınca harekete geçmeye karar verdik. Bu noktadan yola çıkarak insanları ilgileri doğrultusunda konusunda uzman olan kişilerle bir araya getirmek üzerine hazırlıklarımıza başladık.
Şirketiniz ne kadar zamandır faaliyette?
Temmuz ayında web sitemizi açtık. Ama öncesinde altı-yedi aylık bir araştırma ve hazırlık çalışması gerçekleştirdik.
Sizinkine benzer bir işi yapan var mı?
Bu fikir aklımıza geldiğinde örnek iş modeli görmek için bir araştırma yaptık. Türkiye ve Avrupa'da bulamadık. Amerika'da benzer bir şirket var. Onlar bu işi tatil konseptiyle birleştirmişler. Tatiliniz süresince gittiğiniz şehirde sahip olmak istediğiniz iş kolunda çalışma imkanı hazırlıyorlar.
"Emekli bankacı bir danışanımız şu anda medikal estetik merkezinin hazırlıklarını tamamlamak üzere. Blog yazarı olan bir diğeri ise hayatının işinin reklamcılık olduğuna karar verdi ve şimdilerde iş görüşmelerine gidiyor."
Sizde işler nasıl ilerliyor?
İki aşamalı bir başvuru sürecimiz var. İlk önce web sitesinden kısa bir form dolduruluyor. Sonraki aşamamız, mümkünse yüz yüze yapılan görüşme ile karşılıklı neler yapabileceğimizi anlamak. Bu görüşmeler ışığında kişinin ihtiyacını ve beklentilerini öğreniyoruz.
Beklentiler genelde ne yönde?
Kimileri, içinde ukte olarak kalmış bir mesleği denemek istiyor. Bazıları kariyerine yön verme arifesinde ne istediklerinden emin olmak adına yardım almaya geliyor. Bazıları da sadece ilgi alanlarına girdiği ve hobi olarak ilerletmek istedikleri branş için bizimle bağlantı kuruyor.
Sizin aracılığınızla hangi meslekleri deneyimleyebiliriz?
Şu anda 86 kategorimiz var. Ayakkabı veya moda tasarımcısı, sihirbaz, pilot, butik ve otel işletmecisi, cam ustası, çiçekçi, radyo programcısı, seslendirme sanatçısı, şarap ve zeytin üreticisi gibi farklı kimlikleri deneyimleyebilirsiniz.
En çok talep görenler hangileri peki?
Makyözlük, moda editörlüğü, fotoğrafçılık en çok tercih edilen branşlar.
Programlar ne kadar sürüyor?
Genelde iki-üç günlük programlar halinde çalışıyoruz. Mesleki rehberimizle görüştükten, başvuru sahibinin isteğine uygun olduğumuzdan emin olduktan sonra onların ilk gününü ayarlıyoruz. Sonraki günler, kendileri tarafından belirleniyor.
"Sunduğumuz mesleki danışmanlık, mesleğinden memnun olmayan kişiler için ideal. Hayatınızın sonuna kadar pişmanlık yaşayacağınıza fa rklı bir branşı deneyimleyerek karar ver ebilirsiniz."
Hayalimizdeki mesleği deneyebilmenin maddi bedeli nedir?
Üç günlük bir programın ortalama maliyeti 650 TL civarında. Programdan programa fiyatlar değişebiliyor. Bu ortalama bir rakam. Daha aşağıda programlar olduğu gibi ralli pilotluğu gibi çok fazla ekstrası olan işlerde ücret yükselebiliyor.
Mesleki deneme süreci boyunca hangi bilgilere sahip olunuyor?
Kişiler, uzman rehberlerle onların doğal çalışma ortamında zaman geçiriyor, iş yoğunluklarına göre onlara yardım etme fırsatı buluyorlar. Akıllarındaki her türlü sorunun cevabını konunun uzmanlarından alıyorlar. Eğer bir restoran açmayı hedefliyorlarsa bir yandan işle ilgili bilgiler alırken, bütçe, organizasyon, gerekli izinler gibi her türlü danışmanlık bilgilerine de ulaşıyorlar.
Ne tür geri dönüşler alıyorsunuz?
Güzellik merkezi işletmeciliği programı almış olan emekli bir bankacımız vardı. Medikal estetik merkezi açmak üzere hazırlıklarını tamamlıyor şu sıra. İnternette blog sahibi olan bir danışanımız, reklamcılık programını aldı. İşi o kadar sevdi ki bu alanda çalışmak için başvurularını yaptı.
Meslekleri neye göre seçtiniz?
Hazırlık aşamasında merak edilen meslekler üzerine anketler yaptık. Hedefimiz; aklımıza gelen, öncelikle bizim ilgimizi çeken ve diğerlerinin de ilgileneceğini düşündüğümüz tüm alanlarda rehberlik hizmeti verebilmek.
Mesleki danışmanlık hizmetinin kurslardan farkı nedir?
Daha kısa sürede, sizi işin mutfağına alarak farkındalık sağlaması. Hayatta en önemli şeyin farkındalık olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla ölmeden önce denememiz gereken çok fazla şey var. İnsanlara bu imkanı vermeye çalışıyoruz.
Arzu Emre
Marmara Üniversitesi Maliye Bölümü'nü bitirdim. Benim gönlümde her zaman reklamcı olmak yatıyordu. Pek çoğumuz gibi tesadüfen maliyeye girmiştim. Sonrasında Saatchi and Saatchi reklam ajansında beş yıl reklam yazarlığı yaptım. Zeynep'ten gelen bu teklifle birlikte, işten ayrıldım ve birlikte şirketimizi kurduk.
Zeynep Emre
Bilgi Üniversitesi'ne matematikçi olarak girip iktisatçı olarak mezun oldum. London School of Economics'te iki yıl yüksek lisans yaptım. TÜSİAD'da ekonomik araştırmalar bölümünde çalıştım. Bu zamana kadar pek çok alana ilgi duydum. Çok farklı kurslara katıldım. Birçok stajım oldu. İçimde hep farklı alanlara yönelik ilgi vardı. Kimileri şanslı bir şekilde ne yapmak istediklerini küçük yaşlarında belirleyebiliyorlar. Ben onlardan değildim. Yaptığım işleri sürekli sorguladım. Eksik kalan yanlarım olduğunu düşünüp, onların üzerine gitmek istedim.
Naime Tercan
Kaynak:Cosmopolitan
Abone olmak için tıklayınız