İşkolik misiniz? test edin!
LIFESTYLE

İşkolik misiniz? test edin!

İşten çıkarmaların giderleri düşürmek için başvurulan ilk yöntemlerden biri olduğu bugünlerde, formunu kaybettiği için takımdan ayrılmak zorunda kalan siz olmayın…

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Aralık 2009



Yeni yıl için aldığınız kararlarda sınıfta kaldığınızı mı düşünüyorsunuz? Aynı aldığınız diyet ve egzersiz kararları gibi…

Oysa kariyeriniz de formunu kaybediyor. Hatta ekonomik kriz ve tensikatlar yüzünden yerlerde sürünüyor. Bir spor kulübü takımdan oyuncu çıkarmayı düşündüğünde nasıl formdan düşen futbolcuları tercih ediyorsa, şirketler de öyle…
İşten çıkarmaların giderleri düşürmek için başvurulan ilk yöntemlerden biri olduğu bugünlerde işsiz kalmak istemiyorsanız, ya da zaten en son tensikatların mağdurlarından biriyseniz yeni yılda kariyerinizi forma sokmak için hedef belirlemenin zamanı geldi de geçiyor bile. İşte Career Hub adlı İK bloğunun yazarlarından Norine Dagliano'dan kariyerinizi forma sokacak bazı tavsiyeler…

1- Mesleğiniz ile ilgili online iş ilanlarını okuyun.
Eğer kariyerinizde değişikliğe gitmek istiyorsanız hedeflediğiniz pozisyonlar ile ilgili olanları okuyun. Çünkü işverenlerin ne tür adaylar aradıkları ya da iş dünyasının değişken ve rekabetçi dünyasında ayakta kalabilmenin yollarını öğrenmenin daha etkin bir yolu olabilir mi? İstenen özellikler arasından mesleklere göre olanlar ile değiştirebilir ve kişisel olmayanların altını çizin ve zaten sahip olduklarınızı eleyerek edinmek istediklerinizi not alın.

2- Mesleğiniz ile ilgili bir dernek ya da kuruluşa üye olun.
Ya da zaten üye olduğunuz bir dernek varsa daha aktif bir katılım gösterin. Bu tür oluşumlar sektörünüzdeki diğer profesyonellerle iletişim kurmanın ve sektörde olup bitenlerden haberdar olmanın en iyi yoludur.

3- Yeni bir beceri edinin.
En çok hangi beceri ve donanımların talep edildiğini belirleyin. Edinmek istediğiniz donanım ile ilgili internet üzerinden eğitim veren kurumlara başvurabileceğiniz gibi ev ya da işinize yakın eğitim merkezlerine de göz atabilirsiniz. Eğer çalışıyorsanız öğle tatillerinde ya da mesai saatleri sonrasında eğitim veren kurumları tercih edin. Mesleki kuruluşların da uzmanlık alanınız ile ilgili çoğu zaman ücretsiz ya da ucuz eğitim ve sertifika programları verebildiğini göz ardı etmeyin.

4- Sektörel ya da mesleki bir yayına abone olun.
Böylelikle sektörünüzü ya da uzmanlık alanınızı etkileyen yeni zorluklar ve gelişmeler ile ilgili gündemi takip etmiş olursunuz. Bir yandan konu ile ilgili en iyi ve güncel bilgiyi edinirken diğer yandan meslektaşlarınız ile tartışacak yeni başlıklar bulmuş olursunuz.

5- Yıl içerisinde katılmak isteyeceğiniz profesyonel bir konferans, fuar ya da sergi belirleyin.
Bu gibi ortamlarda eski tanıdıklarınızla kopan iletişiminizi yenileyebilir ya da 'network'ünüzü genişletecek yeni kontaklarla tanışabilirsiniz. Yeni beceriler öğrenebilirsiniz. Her şey bir yana, kendinizi rutin ofis ortamından çıkmış ve bambaşka bir ortamda bulursunuz. Sadece bu bile taze bir enerji hissederek heveslenmenizi sağlayacak, sonrasında kariyeriniz için yapmak istedikleriniz konusunda sizi motive edecektir.

6- Bir akıl hocası (mentor) bulun ya da bir iş arkadaşınıza akıl hocalığı yapın.
Aslında siz ya da bir iş arkadaşınız diğerlerinin daha başarılı olması için bildiklerini ve deneyimlerini paylaşmaya hevesli profesyoneller olabilirsiniz. Çevrenize bakın ve şirketiniz ya da çevrenizdeki fikir önderlerini belirleyin. Size akıl hocalığı yapıp yapamayacaklarını sorun. Eğer bir akıl hocasına ihtiyaç duymuyorsanız, ihtiyaç duyan birini bulun. Çünkü bildiklerinizi sınamanın, becerilerinizi pekiştirmenin daha az deneyimli birine akıl hocalığı yapmaktan daha etkin bir yolu yoktur.

7- Başarılarınızı takip edin.
Bu özgeçmişinizi güncellemekten ve güncel tutmaktan geçiyor. Bir başarı defteri tutun ve ne zaman işte bir problem çözseniz, bir iş sürecini iyileştirseniz, inisiyatif alsanız, proje yönetseniz, geliri artırsanız, ya da yöneticilerinizden resmi ya da gayri resmi bir aferin alsanız bunu bir kenara not edin. Meslektaş ya da müşterilerinizden kendilerine yardım etiğiniz için aldığınız e-posta mesajlarını silmeyin, hatta çıktısını alarak sertifika ve teşekkür belgelerinizi tuttuğunuz "şeref dosyasına" ekleyin. Bu size ne kadar değer verildiğinizi hatırlatacağı gibi özgeçmişinizi güncel tutmanıza da yarayacak.

8- Bir tatil planlayın ve gidin.
Bunu yaparken de 7/24 e-posta ya da sesli mesajlarınıza ulaşabileceğiniz bir yerden ziyade kendinizi dinleyebileceğiniz ve enerjinize odaklanabileceğiniz bir yeri tercih edin. Çünkü dinlenmek ve istirahat etmek performansınızı her zaman en üst seviyede tutmanın ve işinize ya da şirketinize ne olursa olsun kariyeriniz boyunca iş gücünüzde güvenli bir yer temin etmenizi sağlar…