

Küreden kareye
TENEKE BARINAK
2010 yılının son günleri yaşanırken ajanslar da sene içerisinde en çok ilgi gören fotoğraflarını yeniden servis etmeye başladılar. Fotoğraf Bangladeş’in başkenti Dhaka’da 2 Haziran günü çekilmiş. Oturdukları binanın çökmesi sonucunda evsiz kalan aileler geçici olarak yerleştirildikleri barınağın önünde görüntülenmişler. Bilindiği üzere Bangladeş dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkelerinden biri. Türkiye’nin beşte biri kadar yüzölçümü olan ülkede 160 milyondan fazla insan yaşıyor. Hangi koşullarda yaşadıklarını ise fotoğrafa bakarak kolaylıkla tahmin edebilirsiniz.
Fotoğraf: Andrew Biraj/ Reuters
Aktüel / Muzaffer Sağlam - Canan Yetişti

Küreden kareye
HAİTİ’NİN KARA YILI
Haiti halkı 2010 yılını asla hatırlamak istemeyecek. Ocak ayında 300 bin kişinin ölümüne yol açan depremle başlayan yıl şimdi binden fazla insanın ölümüne yol açan kolera salgınıyla bitiyor. Fotoğraf Cap Haitien şehri yakınlarındaki Limbe köyünde 24 Kasım günü çekilmiş. Kolera belirtileri gösteren iki çocuk hastanenin dışına konulmuş yataklarında görüntülenmişler. Haiti hastanelerini dolduran koleraya yakalanmış binlerce hastadan dolayı ölü sayısının çok daha fazla artmasından endişe duyuluyor.
Fotoğraf: Emilio Morenatti / AP

Küreden kareye
NE YERDE NE GÖKTEYİM
Florida’nın Key Largo kıyılarında dalış yapanları karşılayan bir heykel var; Christ of the Abyss. Suyun dibinden yukarı bakan, ellerini gökyüzüne uzatmış İsa’yı tasvir eden heykelin fotoğrafı 12 Eylül günü çekilmiş. Bugünlerde servis edilmesinin sebebi heykelin yerleştirildiği tabiat parkının 10 Aralık’ta 50. yılının kutlanacak olması. Heykel ise tam 45 yıl önce konulmuş. Florida’dan önce dünyanın değişik yerlerinde suyun altına yerleştirilmiş iki Christof the Abyss heykeli daha var.
Fotoğraf: Stephen Frink / AP

Küreden kareye
KAFASI FAZLA KIZDI
Fotoğraf Kanada’nın Edmonton şehrinde 24 Kasım günü çekilmiş. 98. Grey Cup finaline hazırlanan Saskatchewan Roughriders takım kaptanı Darian Druant aşırı soğukta fazla terleyince işte bu görüntü ortaya çıkmış. Ancak finale büyük bir hırsla hazırlanan Durant için sonucun hiç de umduğu gibi olmadığını hemen söyleyelim. Roughriders , 28 Kasım günü oynanan maçı Montrael Alouettes takımına karşı 21-18 kaybetti. Kupayı Durant değil Alouettes takım kaptanı Anthony Calvillo kaldırdı.
Fotoğraf: Todd Korol/Reuters

Küreden kareye
SILVIO ŞAŞIRMA SABRIMIZI TAŞIRMA
Arttırılması düşünülen öğrenci harçlarını protesto eden İngiliz öğrencilerden sonra şimdi de İtalyan öğrenciler çıktı sokaklara. Hükümetin eğitime ayrılan bütçeyi kısma ve eğitimi daha fazla özelleştirme amacıyla hazırladığı yasa tasarısı öğrenciler tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Binlerce öğrenci üniversite binalarını, köprüleri,meydanları işgal etti. Trafiğe engel olan göstericiler ile polis arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi yaralandı. Başbakan Silvio Berlusconi’nin başında olduğu sağ koalisyon hükümeti öğrencileri sol grupların kışkırttığını iddia ederken, öğrenciler tasarı geri çekilene kadar sokakları boş bırakmayacaklarını söylüyorlar.
Fotoğaf: Andrew Medichini

Küreden kareye
IŞIK DOĞUDAN YÜKSELİR
16. Asya Oyunları Çin’in güneyindeki Guangzhou şehrinde 12 Kasımgünü başladı. Fotoğraf ise 3 Kasım günü yapılan provalar sırasında havaifişeklerin patladığı anda çekilmiş. Oyunların açılış töreni bu kez stadyumun dışına çıkılarak şehir meydanında gerçekleştirildi. 45 ülkenin katıldığı Asya Oyunları, olimpiyatlardan sonraki en büyük spor organizasyonu olarak kabul ediliyor. Guangzhou’da yaklaşık 10 bin sporcu 27 Kasım tarihine kadar 42 dalda 463 ayrı yarışmayı önde bitirmeye çalışacaklar. İki yıl önce 2008 Pekin Olimpiyatları’nın açılış törenini başarıyla gerçekleştiren Çinliler, Asya Oyunları’nın açılışını da oldukça renkli ve çok ışıklı bir gösteriyle yaptılar.
Fotoğraf: AP
Muzaffer Sağlam - Canan Yetişti / Aktüel

Küreden kareye
İNGİLİZ ÖĞRENCİLER HARAÇ(!) VERMEK İSTEMİYOR
Londra sokakları bugünlerde oldukça hareketli günler yaşıyor. İngiliz öğrenciler yüksek öğrenim harçlarını arttırmayı planlayan hükümete karşı protesto eylemleri düzenliyor. Zaman zaman polisle de çatışan öğrenciler 10 Kasım günü iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin genel merkezine saldırdı. Ellerindeki pankartları ateşe veren öğrenciler, binanın girişindeki camları kırdılar. Gösterilerin son yıllarda İngiltere’de gerçekleşen en büyük ve şiddetli öğrenci eylemi olduğu belirtiliyor.
Fotoğraf: Paul Hackett/Reuters

Küreden kareye
MAHSERLE’NİN HESABI MAHŞERE KALDI
Fotoğrafta gördüğünüz gösterilere sebep olan kişinin adı polis memuru Johannes Mahserle. Kendisi 1 Ocak 2009 tarihinde Oscar Grantadlı 22 yaşındaki siyahi genci kafasına sıktığı tek kurşunla öldürmüştü. Metro istasyonunda herkesin gözü önünde gerçekleşen olay sonrasında Mahserle kendisini, “şok tabancası yerine yanlışlıkla gerçek silahımı çekmişim” diyerek savunmuştu. Los Angeles Yüksek Mahkemesi geçtiğimiz günlerde polis memurunu iki yıl hapse mahkûm etti. Cezayı adil bulmayan eylemciler, trafiği kesip yoldan geçen arabalara zarar vererek Oakland’ı savaş alanına çevirdiler.
Fotoğraf: Noah Berger/AP

Küreden kareye
HÜSEYİN, ÇOCUKKEN BÖYLE DEĞİLDİN SEN
Barack Hüseyin Obama, 1971 yılında Endonezya’dan ayrıldığında henüz 10 yaşındaydı. Annesinin ikinci evliliğini yaptığı üvey babasıyla başkent Jakarta’da dört yıl yaşadı. Obama 9 Kasım günü ABD başkanı olarak dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya’ya yeniden ayak bastı. Fotoğrafta sadece ayaklarını gördüğünüz göstericiler ise bu ziyaretten hiç hoşnut olmadılar. Oysa Obama başkan seçildiğinde tüm dünyada büyük sempatiyle karşılanmıştı. Öyle ya, babadan Müslüman bir siyah ABD’ye başkan olmuştu. Rüzgâr kısa sürdü. Başkanın iki yıllık uygulamaları gösterdi ki Amerikan siyasetinde değişen bir şey yok. ABD barış değil, kendi çıkarları için tüm dünyada savaş istiyor.
Fotoğraf: Dita Alangkara/AP

Küreden kareye
HAC GÜVENLİK TİMİ
Her yıl dünyanın her yerinden Müslümanların hacı olabilmek amacıyla Mekke’ye akın etmesi güvenlik açısından ciddi sorunları da beraberinde getiriyor. Düşünün yaklaşık dört milyon insan çok dar bir çevrede hareket hâlinde olacak. Suudi Arabistan güvenlik güçleri herhangi bir sorun olmaması için bu yıl da ciddi hazırlıklar yaptı. Gördüğünüz fotoğraf bir tatbikat sırasında Mekke’nin 15 km uzağındaki Arafat’ta 10 Kasım günü çekilmiş. Kamuflaj yapmış askerlerin komik görüntüsü sizi yanıltmasın. Kendileri Suudi Arabistan Özel Kuvvetleri’ne mensuplar.
Fotoğraf: Hassan Ammar/ AP

Küreden kareye
“AĞIR AĞIR ÇIKACAKSIN BU MERDİVENLERDEN”
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag birçok dünya gezgini tarafından en görülmesi gereken yerlerden biri olarak kabul edilir. Soğuk savaş döneminin bitmesiyle birlikte hızla Avrupa’nın turizm merkezlerinden biri hâline gelen şehre olan ilgi günden güne artmaya devam ediyor.ğHer yıl milyonlarca insan tarihi şehir merkezini görmek için Prag’a akın ediyor. Şehrin en güzel zamanı ise özellikle romantik çiftler için kesinlikle sonbahar. Fotoğraf, ekim ayının son gününde Prag Kalesi’nin bahçesinde çekilmiş. “Güneş rengi yaprak yığınları” arasında merdivenleri tırmanan hayatının sonbaharında bir çift… Fotoğraftaki bütün atmosfer her hâliyle Ahmet Haşim’in ünlü “Merdiven” şiirini çağrıştırıyor.
Fotoğraf: David W Cerny/Reuters
Muzaffer Sağlam - Canan Yetişti

Küreden kareye
KENDİNİ KIYILARA VURDU
Fotoğraf 26 Ekim günü Rio’nun 192 km uzağındaki Buzios sahillerinde çekilmiş. Gönüllüler kıyıya vurmuş dev balinayı tekrar yüzdürmeye çalışıyorlar. Antarktika’nın buzlu sularından Brezilya açıklarındaki sıcak sulara çiftleşmek amacıyla göç eden balina henüz amacına ulaşamadan karaya oturmuş. Balinaların kıyıya vurmalarınınğnedeni bu güne kadar tam olarak çözülemedi. Ancak son yıllarda daha sık olmaya başlaması “teknoloji” merkezli bir açıklamayı daha akla yakın kılıyor. Özellikle büyük balıkçı teknelerinin sonar aygıtları hakkında ciddi şüpheler var. Sonar dalgalarının balinaların son derece gelişmiş olan yön bulma sistemlerini etkilediği ve balinaların farkında olmadan sığ sulara yüzerek karaya vurdukları düşünülüyor.
Fotoğraf: Sergio Moraes/Reuters

Küreden kareye
YEMEN: ÇOK YAŞAR MI?
Arabanın arka camını kaplayan posterde Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih (sağda) ve büyük oğlu Ahmed’in resimleri var. Posterdeki yazı ise “Çok yaşa Yemen, çok yaşa başkan” anlamına geliyor. Başkan Salih ne kadar yaşar bilinmez. Ancak bu şartlarda Yemen’in ömrü çok tartışmalı. Bilindiği üzere ABD kaynakları bir süreden beri Yemen’in El Kaide’nin yeni üssü olduğunu iddia ediyorlardı. Geçtiğimiz günlerde ABD’ye gönderilen iki bombalı paket ele geçirildi. Bombaların Yemen’den gönderildiği açıklandı ve Yemen polisi şüpheli bir kadını tutukladı. Bu noktada ABD’nin Irak ve Afganistan’a global terörizmi yok etmek üzere müdahale ettiğini hatırlatalım. Gerisini siz anlayın…
Fotoğraf: Khaled Abdullah/ Reuters

Küreden kareye
MOR ÇİĞDEMİN SARI SAFRANI
Fotoğraf İspanya’nın orta kısımlarında yer alan Consuegra’da 28 Ekim günü çekilmiş. Sepette gördüğünüz çiçekler çiğdem, daha doğrusu safran çiğdemi. En pahalı baharatlardan biri olan safran, bu mor çiçeklerden elde ediliyor. Bir kilo safran elde edebilmek için bu çiçeklerden 400 bin tanesine ihtiyaç var. Fiyatı ise kilo başına yaklaşık 20 bin lira. Neyse ki bir tutamı binlerce metreküp suyu sarıya boyayabilecek kadar etkili. İspanya’nın dünya safran üretiminde önemli bir yeri var. Ünlü pilavları Paella için safran şart.
Fotoğraf: Sergio Perez/Reuters

Küreden kareye
SAHİLDE HAVA DÜZELİYOR
Kuran kursu hocasını öğrencilerin ezberledikleri ayetleri dinlerken gösteren fotoğrafın tarihi 2 Kasım. Çekildiği yer ise Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nin kuzeyindeki Bouake şehri. Buğşehir ülkenin yakın tarihinde önemli yer tutuyor. Fildişi sahillerinde 2002 yılında başlayan iç savaş 2007’ye kadar sürmüş, ülkenin kuzeyini ele geçiren isyancı güçlerin başkenti Bouakeğolmuştu. Dünya kakao üretiminin lideri olan ülke bu günlerde iç savaşın yarattığı tahribatı onarırken siyasi yapısını da sağlamlaştırmaya çalışıyor. İç savaştan sonra ilk kez yapılan devlet başkanlığı seçimleri ülkenin normalleşmesi yolunda en önemli adım olarak görülüyor.
Fotoğraf: Rebecca Blackwell/AP

Küreden kareye
BENİM ANNEM GÜZEL ANNEM…
Annesi Amatis’in kollarında keyif yapan bebek orangutan fotoğrafı Almanya’nın Duisburg şehrindeki hayvanat bahçesinde 12 Ekim günü çekilmiş. İki hafta önce doğan bebeğin henüz adı bile yok. Hayvanat bahçesinin maskotu hâline gelen anne kız orangutanlar ziyaretçilerin kendilerine gösterdikleri ilgiden oldukça memnunlar. Bu arada bebek, son 50 yılda Duisburg Hayvanat Bahçesi’nde doğan 50’nci orangutan olarak özel bir öneme de sahip.
Fotoğraf: Martin Meissner/AP
Hazırlayanlar: Muzaffer Sağlam - Canan Yetişti
Aktüel

Küreden kareye
FOTOĞRAF İYİ BANYO EDİLMEMİŞ!
Oldukça etkileyici bir fotoğraf ama çözmek pek kolay değil. Hemen anlatalım: Buhar banyosu yapan bir kadın ve bir erkek… Kapıdan süzülen ters ışıkta hayalet gibi görünüyorlar. Fotoğraf Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua’nın Tipitapa bölgesinde 16 Ekim günü çekilmiş. Başkent Managua yakınlarındaki bu bölge kaplıcalarıyla ünlü. Çok sayıda gölün, akarsuyun ve aktif yanardağın olduğu ülke, doğal olarak sıcak su kaynakları açısından da oldukça zengin.
Fotoğraf: Esteban Felix/AP

Küreden kareye
KARENLERİN BOYNU BÜKÜLDÜ
Siz onları küçük yaşta taktıkları bakır halkalar sayesinde boyunlarını normalin çok üzerinde uzatan kadınları sayesinde tanıyorsunuz. Karen halkı eski adı Burma olan Myanmar’ın Tayland sınırına yakın bölgelerinde yaşıyor. Ancak fotoğrafın çekildiği yer sınırın diğer tarafındaki Mae la mülteci kampı. Çocuklar 14 Ekim günü sağanak yağmur altında oynarken görüntülenmişler. Hükümet güçleriyle Karenlerin bağımsızlığı için mücadele eden gerillalar arasında süreniç savaşın faturası oldukça kabarık. BM rakamlarına göre Tayland’daki resmi kamplarda 140 bin Karen yaşam mücadelesi veriyor.
Fotoğraf: Damir Sagolj/Reuters

Küreden kareye
DEDELER İŞTE, GENÇLER SOKAKTA
Fransa şehirlerinde şiddet dalgası hızla yayılıyor. Fotoğrafın çekildiği yer ülkenin güneydoğusundaki Lyon. Hükümetin emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkarmasını protesto eden işçilere destek veren gençlerin görüntüsü tahrip ettikleri posta arabasının camına yansımış. Protesto gösterileri ülkenin ulaşım sistemini felç etmek üzere. Eylemcilerin abluka altına aldığı rafinerilerden benzin dağıtımı güçlükle yapılıyor. Birçok istasyonda benzin tükenmiş durumda. Sarkozy geri adım atmazsa göstericiler hükümeti şiddeti daha da tırmandırmakla tehdit ediyorlar. Sarkozy ise önümüzdeki yıllarda emeklilik yaşını kademeli olarak daha da artırmayı hedefliyor.
Fotoğraf: Laurent Cipriani/AP

Küreden kareye
TİBET HALKI YARASINA TUZ BASIYOR
Tibet’in Markam kasabası yakınlarında, günbatımı sırasında çekilen fotoğrafın tarihi 16 Ekim. Köylü kadın tuz üretilen toprak tavalarda çalışırken yakalanmış objektife. Dikkatli bakıldığında her tavanın yerdenyüksekte kazıklar üzerinde durduğunu fark edebilirsiniz. Genellikle kadınlar tarafından gerçekleştirilen tuzüretimi Tibet halkının önemli geçim kaynaklarından birini oluşturuyor. Bilindiği üzere Tibet, 1950’den beriÇin işgalinde yaşıyor. 60 yıldan beri bütün baskılara rağmen kültürel varlığını korumaya çalışan Tibet halkı, siyasi olarak var olmak için de şiddete başvurmadan bağımsızlık mücadelesine devam ediyor. Çin son dönemde dünyanın önemli sanayi güçlerinden biri hâline gelirken Tibet halkının ise tarım ve hayvancılık dışında fazla alternatifi yok.
Fotoğraf: Purbu Zhaxi/AP

Küreden kareye
“KİTAP AKLIN İLACIDIR”
Fotoğrafın çekildiği yer Almanya’nın Frankfurt şehri. Bir işçi 4 Ekim günü uluslararası kitap fuarı için hazırlanmış afişin önünde merdiven taşırken görüntülenmiş. Bilindiği üzere dünyanın en büyük kitap fuarı olarak kabul edilen etkinlikte her yıl değişik ülkelerden gelen yayınevi ve yazarlar okuyucularla buluşuyor. Yeni ve yetenekli yazar arayan yayınevi sahipleri ve menajerler için Frankfurt en önemli kaynaklardan biri. Bu yıl fuar 6 Ekim günü 7 bin katılımcının iştirakiyle açıldı. Beklenen ziyaretçi sayısı ise 300 bin dolayında. Bu arada başlıktaki sözü bundan 2 bin yıl önce Romalı şair Ovidius söylemişti.
Fotoğraf: Torsten Silz/AP
Hazırlayan: Aktüel/Muzaffer Sağlam-Canan Yetişti

Küreden kareye
BÜYÜK KURTLU ELMA
Houston caddesinde grafiti kaplı duvarın önünden geçen New York’lu kadının fotoğrafı 29 Eylül günü çekilmiş. Birçok insan için New York dünyanın başkenti. Banliyöleriyle birlikte yaklaşık 25 milyon insanın yaşadığı bu devasa metropol Big Apple (Büyük elma) adıyla da anılıyor. Herkesin ulaşmak istediği büyük hedef… Ancak bu elma hiç de tatlı değil. Dünyanın her yerinden gelen insanların 150’den fazla değişik dil konuştuğu, uygarlık tarihinin en kaotik şehirlerinden birinden söz ediyoruz. New York her şeyin en iyisine de en kötüsüne de sahip.
Fotoğraf: Shannon Stapleton/Reuters

Küreden kareye
CANNES FİLMFESTİVALİ!
Fotoğrafa bakıp başlıkla ne ilgisi var diyebilirsiniz. Bu bildiğiniz Cannes film festivali değil, MIP COM Uluslararası Televizyon Filmleri ve Programları Festivali. Her yıl düzenlenen bu festivalde televizyonla ilgili her türlü içerik ve teknoloji tanıtılıyor, pazarlaması yapılıyor. Festival bu yıl 4-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. Fotoğraf 4 Ekim günü Buddies adlı çizgi filmin tanıtıldığı panonun önünden geçen ziyaretçileri gösteriyor.
Fotoğraf: Eric Gaillard/Reutters

Küreden kareye
DUVARA KARŞI
İspanya’nın Sevilla şehrinde bugünlerde 20 uluslararası sanatçı duvar resmi yapıyor. Endülüs Özerk Bölgesi’nin başkenti olan şehirde 4 Ekim günü çekilen fotoğrafta yeralan resmi pop art akımının temsilcilerinden Ukraynalı sanatçı İnteresni Kazki yapmış. Bilindiği üzere İspanya’nın güneyinde yer alan Endülüs, pek çok açıdan İspanyol kültürünü asıl yansıtan topraklar olarak kabul ediliyor. Bölgede aynı zamanda Emeviler döneminden kalma birçok İslam eseri de mevcut.
Fotoğraf: Javier Barbancho/Reuters

Küreden kareye
GÜNEŞİN BATMASINDAN KORKAN İMPARATORLUK...
Sömürgeciliğin tarihi yazıldığında en fazla sayfayı kuşkusuz İngilizlere ayırmak gerekiyor. Dünyanın her köşesinde kendisine bağlı toprakları olması nedeniyle tarihe “güneş batmayan imparatorluk” olarak geçmiş bir ülke İngiltere. Ancak artık durum farklı. Bir zamanlar sömürdükleri ülke vatandaşlarının kendi topraklarında arttığını görmek telaşlandırdı İngilizleri. Özellikle Müslümanlara karşı ayrımcılık hızla yükseliyor. Yabancıları ülkelerinin güvenliğini için tehdit, ekonomileri için de kambur olarak görüyorlar. Kısacası şimdi İngilizler Birmingham’da 2 Ekim günü fotoğrafı çekilen bu kızdan korkuyorlar.
Fotoğraf Darren Staples/Reuters

Küreden kareye
HEY YABANCI, BURALARDA NEFES ALMAK ZORDUR!
Gün batımında tozlu sokaklarda yürüyen yalnız bir kadın… Arkadaki arabalar olmasa eski western filmlerinden kesilmiş bir görüntü olarak algılamak mümkün. Oysa fotoğraf Bolivya’nın idari başkenti La Paz yakınlarındaki El Alto kentinde 13 Eylül günü çekilmiş. 3600 metre yüksekliğe kurulan La Paz dünyanın en yüksek başkenti olarak tanınıyor. Şehrin havaalanı ise El Alto’da. Burası başkentin daha da yukarısına kurulmuş. Şöyle düşünün; uçaktan indikten sonra deniz seviyesine inmek için 4 bin metre daha gitmeniz gerekiyor.
Hazırlayan: Aktüel/Muzaffer Sağlam-Zeynep Keleş

Küreden kareye
“HER GÜN BİR YERE KONMAK NE GÜZEL”
Afganistan’ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif şehrinde 16 Eylül günü çekilmiş bir fotoğrafvar karşımızda. Şehrin parklarından birinde bekçilik eden adam parkı süsleyen kuş heykelleriyle birlikte görüntülenmiş. Bilindiği üzere Mezar-ı Şerif adını Hz. Ali’nin mezarının burada olduğuna dair olan rivayetten almış. Genel kabul ise Hz. Ali’nin mezarının Irak’ın Necef şehrinde olduğu yönünde. Şehrin İslam tarihi açısından bir önemi daha var. Mevlana’nın doğduğu Belh şehri, Mezar-ı Şerif’in banliyösü konumunda küçük bir yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Fotoğraf: Mustafa Quraishi/AP

Küreden kareye
FOTOĞRAF HİLESİ
Şangay’da oldukça sıcak bir gün. Takvim 21 Eylül Salı’yı gösteriyor. Bisikletli bir kadın trafik polisinin eşliğinde yolun karşısına geçiyor. Etrafta başka ne insan var ne de bir taşıt. Fotoğrafa bakıp “oldukça sakin bir şehir” düşüncesine kapılmak mümkün. Oysa durum çok farklı. Şangay dünyanın en kalabalık ve kaotik metropollerinden biri. Toplam nüfusu, sayıları tam olarak belirlenemeyen göçmenlerle birlikte 25 milyona yaklaşmış durumda. Ekonomik potansiyeli de hızla Londra, New York gibi şehirlerin seviyesine gelmek üzere.
Fotoğraf: Eugene Hoshiko/AP

Küreden kareye
ÇAMURA BULANSA DA ALTIN YİNE ALTIN
Fotoğraf Güney Afrika ülkelerinden Mozambik’te 18 Eylül günü çekilmiş. Ülkenin Zimbabwe sınırında yer alan Manica bölgesindeki altın madenlerinde çalışan bir madenci çamura bulanmış hâliyle poz vermiş. Mozambik henüz çok genç bir ülke. Bağımsızlığını 1975 yılında Portekiz’den kazanmış. Uzun süre de iç çalkantılar yüzünden gün yüzü görmemiş. Ancak son yıllarda madencilik ve turizm sayesinde ekonomik olarak Afrika ölçülerinde belli bir noktaya yükselebil mişler. Özellikle de her üç kişiden birinin aç yaşadığı komşu Zimbabwe’ye göre durumları oldukça iyi.
Fotoğraf: Goran Tomaseviç/Reuters

Küreden kareye
ELLERİN BİR MARTITELAŞLI VE ÜRKEK
Bu harika gece fotoğrafının mekânı Romanya’nın başkenti Bükreş. AP muhabiri martı siluetini 21 Eylül gecesi dolunay ışığında çekmiş. Herkesin deniz kuşu olarak bildiği martılar aslında Bükreş gibi denize kıyısı olmayan şehirlerde de kolaylıkla geçinebiliyorlar. Özellikle çöplükler martıların birinci beslenme alanlarını oluşturuyor. Bükreşli martılar biraz daha şanslı. Şehrin ortasından geçen Dimbovita ırmağından taze balık yakalama imkânları da mevcut.
Fotoğraf: Vadim Ghirda/AP

Küreden kareye
“ŞEMS”Lİ GÜNLER BİTTİ, ŞEMSİYELİ GÜNLER BAŞLIYOR
Yağmur altında yürüyen Hintli'nin fotoğrafı Hindistan’ın Mumbai (Bombay) şehrinde 30 Ağustos günü çekilmiş. Üzerinde her türlü renk bulunan şemsiye yağmurla birlikte gelen kasvetli havalardan çok sıcak yaz günlerini çağrıştırıyor. Aslında bizim kullandığımız “şemsiye” kelimesi de sıcak yaz günleriyle daha doğrusu “güneş”le ilgili. Türkçe'ye Arapça'dan geçen şemsiye köken olarak güneş anlamına gelen “şems” kelimesinden geliyor. Dolayısıyla şemsiye aslında “güneşlik” demek.
Fotoğraf: RafiQ Maqbool/AP

Küreden kareye
MASADA BARIŞ SOKAKTA SAVAŞ
Fotoğraf 2 Eylül günü Gazze’de çekilmiş. Duvar resminde iki eliyle zafer işareti yapan, yaşadığı bütün acılara rağmen ayakta kalan, direnen, haykıran yaşlı bir kadın var. Bütün Filistin halkına ama en çok da babalarının, eşlerinin, oğullarının akıbetinden korkan Filistinli kadınlara umut olabilecek görüşmeler Eylül ayı başında Washington’da başladı. İsrail ve Filistin hükümetleri barış amacıyla masaya oturdular. Ancak Hamas yaptığı bir açıklamayla görüşmeleri tanımadığını, militanlarının İsrail hedeflerine saldırmaya devam edeceğini açıkladı. Öte yandan İsrailli aşırı sağcı gruplar da eylemlerini sürdürüyor. Görüldüğü gibi Filistinli kadınlar için yakın gelecek hâlâ çok karanlık görünüyor.
Fotoğraf: Mohammed Salem/ Reuters.

Küreden kareye
BU PROJEYE KÖPEKLER BİLE KARŞI
Protesto gösterisi yapan köpeğin fotoğrafı 3 Eylül günü Almanya’nın Stuttgart şehrinde çekilmiş. Köpek binlerce insanla birlikte “Stuttgart 21” adlı projey ekarşı yürüyüş yaparken görüntülenmiş. Bu proje şehrin eski tren istasyonunun yıkılması ve ray hattının büyük bölümüyle birlikte yer altına alınmasını içeriyor. Dört milyar dolar başlangıç maliyeti olan projeye karşı Stuttgart halkı pahalı olduğu gerekçesiyle her gün protesto gösterileri düzenliyor.
Fotoğraf: Alex Domanski/Reuters

Küreden kareye
HAVALAR AŞIRIYA KAÇIYOR
Kanada’nın değişik bölgeleri bir süredir aşırı sıcakların ve yüksek nemin tesiri altında. Kanadalılar serinlemek için her türlü çareye başvuruyor. Montrealli küçük çocuk da fıskiyelerin arasında bir yandan serinleyip bir yandan da futbol oynarken yakalanmış objektife. Dünya hâli artık böyle. Bütün hava durumu haberleri artık “aşırı” kelimesiyle başlıyor. Aşırıy ağışların yarattığı… Aşırı soğuktan donan… Aşırı sıcaktan bunalan… Aşırı… Aşırı…
Fotoğraf: Shaun Best/Reuters.

Küreden kareye
KUTSAL FIRTINA
İkinci Dünya Savaşı’nın en etkileyici ve trajik hikâyelerinden birini de Japon intihar pilotları, kamikazeler yaratmıştı. Yaklaşık 70 yıldır kamikaze fenomeni binlerce kitaba, filme, şarkıya konu olarak varlığını sürdürmeye devam etti. İlk anda bağlantı kurmak zor ancak gördüğünüz fotoğrafın konusu da kamikazeler. Rusya’nın St. Petersburg kentinde açılan “Divine Wind” adlı sergide çekilmiş. Sergilenen fotoğraflardaki modellerin vücutlarında kamikaze pilotlarıyla ilgili figürler ve yazılar var. Bu arada “divine wind” “kutsal fırtına” anlamına geliyor. Japoncasının ne olduğunu anlamışsınızdır.
Fotoğraf: Alexander Demianchuk/Reuters