"Sanat Dünyamız 114" yayımlandı
ÜNLÜ STİLİ

"Sanat Dünyamız 114" yayımlandı

Yapı Kredi Yayınları tarafından Sanat Dünyamız dergisi eski ve yeni sanat değerlerinin kıymetini bilme; sanatçılar, yazarlar, küratörler, öğrenciler ve diğer okurlar, sanata emek verenler için kaynak yayın olma misyonunu sürdürüyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 28 Aralık 2009

Eylül 2009'dan itibaren üç yerine iki ayda bir okurlarla buluşmaya başlayan Sanat Dünyamız'ın 114. sayısı sanatı, sanatçıyı tanıtan, sanat tarihine yeniden bakan karma yazılardan oluşuyor.

Sanat Dünyamız'ın 114. sayısının kapağında güncel sanatçı Esra Ersen'in "Yolcular" başlıklı video enstalasyonundan bir detay yer alıyor. "Yolcular", 8 Eylül – 28 Kasım 2009 tarihleri arasında, Türk sanatçıların ve küratörlerin uluslararası izleyicilerle etkileşime girmesine yönelik bir platform olarak Vehbi Koç Vakfı tarafından Berlin'de kurulan TANAS'ta sergilendi. Eser, Esra Ersen'in 2010'da Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi'ndeki sergisinde de izlenebilecek.

Sanat Dünyamız'da başka neler var?
İnci Eviner "Gövde Coğrafyası", "Derisiz", "hiçbir yer–gövde-burası" gibi seri çalışmalarıyla, cinsiyet, beden temalarını irdelemesiyle tanınan bir sanatçı. Sanatçının "Harem" adlı yeni video çalışması izleyicilerin pek çoğu tarafından başyapıt olarak nitelendi. Eseri Doç. Dr. Zeynep Yasa Yaman yorumladı.

Güncel sanatın önde gelen isimlerinden Sarkis, Türkiye'deki en kapsamlı sergisini İstanbul Modern'de gerçekleştirdi. "Site" başlıklı sergiyi University College Cork'ta sanat tarihi üzerine doktora çalışması yapmakta olan Rana Öztürk inceledi.

Güncel sanatçı Ayşe Erkmen'in zaman, mekân algısına yönelik işlerinden bir yenisi, Almanya'da Kunstverein Freiburg'da açtığı "Bluish" sergisiydi. Sergi hakkında yazıyı sanat tarihçisi/küratör Caroline Käding kaleme aldı.

Erinç Seymen, tuval ve kâğıt üzerine yaptığı resimleri, objeleri, videoları ile yurtiçinde ve yurtdışında çok dikkat çeken bir sanatçı. Seymen'in çalışmalarına önemli bir giriş niteliğindeki metin, Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi ve Açık Radyo programcısı Rahmi Öğdül'e ait.

Berlin ve İstanbul'da yaşayan Nevin Aladağ belgesel ve şiirsel çalışmalariıyla güncel sanat sahnesinin tanınan isimleri arasında yer alıyor. Sanatçı "İnsan Neyle Yaşar?" başlıklı 11. Uluslararası İstanbul Bienali'ne yeni bir üçlemesiyle katıldı. İstanbul'daki Outlet Independent Art Space'in kurucusu Azra Tüzünoğlu sanatçıyla bir söyleşi gerçekleştirdi.

Floransalı ressam Jacopo da Pontormo (1494-1557) Rönesans'ın perspektifli bakışından uzak, barok
anlayışın, hatta El Greco'nun habercisi bir sanatçıydı. Sanat Dünyamız'ın 114. sayısında; Pontormo hakkında farklı değerlendirmelere kaynak sağlayan üç metinli bir dosya yer alıyor: Sanatçının günlüğünden bir bölüm, Giorgio Vasari ve i'den iki yazı.

Güncel sanat tarihinin yazımında ne önemli anlatılardan biri büyük sergiler. Durum tespiti yapmak, yapılanları incelemek, yapılabilecekleri araştırmak için Norveç'te geniş katılımlı bir bienal konferansı gerçekleştirildi. Bergen'deki bu etkinlikle ilgili yazıyı Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlileri Sezgi Abali ve İpek Çankaya hazırladı.

İşleri, sergileri ve kişiliğiyle, 20. yüzyılın dikkat çeken ve tartışılır isimlerinden Amerikalı fotoğraf sanatçısı Robert Mapplethorpe'u (1946-1989) yazar Serdar Aydın yorumladı.

1922 Litvanya doğumlu sanatçı Jonas Mekas Amerikan bağımsız sinemasının babalarından biri olarak tanımlanıyor. Sanat tarihçisi/küratör Necmi Sönmez, Mekas'ın Paris'te açılan son sergisini gezdi, yazdı.
Santral İstanbul'daki retrospektif sergisi süren sanatçı Yüksel Arslan üzerine bir yazıyı, sanatçının defterlerine, "arture"lerine yakın tanıklığı olan çevirmen Esra Özdoğan kaleme aldı.

Sanat Dünyamız 114
Ocak – Şubat 2010, 12 TL