Tarz sahibi mutfaklar için 45 öneri
LIFESTYLE

Tarz sahibi mutfaklar için 45 öneri

Yaşam alanlarının kalbi gibidir mutfaklar. Hayatımızda önemli bir yere sahip olan bu özel mekanları doğru kullanmanın ve küçük dekorasyonutfak, hileleriyle yenilemenin yolları

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Aralık 2009

1.Çelik ya da beyaz lake gibi ışığı yansıtan malzemeler mutfağınızı her zaman olduğundan çok daha geniş gösterir.

2.Açık raf sistemleri yemek yaparken el altında bulunması gereken baharatlara, yağ ve sos şişelerine kolayca ulaşmanızı sağlayacağı için işlevsel ünitelerdir. Kullanım kolaylığının yanı sıra açık alanlar yarattıkları için mutfakta ferahlık duygusunu da güçlendirirler.

3.Mutfakların zemin döşemesi için ideal malzemelerden biridir kireçtaşı karolar. Ama zamanla renkleri
koyulaştığından pek çokları bu malzemeyi pahalı bir yatırım olarak görebilir. Daha ekonomik bir zemin döşemesini tercih ediyorsanız taş görünümlü seramik karoları seçebilirsiniz.

4.Mutfaklar aile bireylerinin bir araya geldiği en önemli mekanlardan biridir. Alışveriş listelerinin asıldığı,
tüm ailenin birbiriyle haberleşebildiği bir pano, bu özel mekana modern bir dokunuş katacaktır.

5.Bugüne kadar mutfak tasarımlarında paslanmaz çelik hep birinci sırayı aldı. Şimdilerde ise trend renkten yana. Son yıllarda mutfaklarda en çok kullanılan renk ise kırmızı. Retro'dan ilham alan pasteller
ise mutfaklarda zarif ve nostaljik bir hava yaratıyor.

6.Canlı renk ve desenlerde duvar kağıtları mutfakta hareket sağlayan malzemelerden biri. Eğer bu yolla mutfağınızı renkli bir mekan haline getirmek istiyorsanız seçeceğiniz duvar kağıdının silinebilir vinil olmasına dikkat etmelisiniz. Size en uygun duvar kağıdını bulmak için ise internetten faydalanabilirsiniz. www.fabricsandpapers.com sitesi en zengin duvar kağıdı koleksiyonuna sahip sitelerden biri.

7.Tüm mutfağı baştan aşağı yenilemek yerine küçük rötuşlarla canlandırmak istiyorsanız duvar renklerinde yapacağınız değişiklikle bunu sağlayabilirsiniz. Farklı renklere boyanmış duvarlar, perde yerine renkli jaluziler hatta vurgulayacağınız rengi destekleyen masa örtüleri ve havlular yeteri kadar değişiklik sağlayacaktır.

8.Mutfağınızda yapacağınız renk oyunlarına dolaplarınızı bile dahil edebilirsiniz. Ahşap dolap kapaklarını zımparalayıp astarladıktan sonra farklı bir renge boyayarak yepyeni dolaplar elde etmek mümkün. Melamin ve laminat dolap kapaklarında renk değişikliği yapmak için özel işlemler gerekir.

9.İlginç kavanozlardan ya da antika yemek tabaklarından oluşan bir koleksiyon için de çok şık bir sergileme alanıdır mutfaklar. Böyle bir koleksiyonu en iyi sergileyecek sistemler ise açık raflardır.

10.Günümüzde mutfaklarda sıkça başvurulan yöntemlerden biri, kolayca değiştirilebilecek bir fon yaratmak için nötr renklerde basit üniteler kullanmak. Bu üniteleri ahşap ya da taş tezgahlarla ve zemin döşemeleriyle tamamlayabilirsiniz.

11.Çekmeceler her zaman dolaplardan çok daha az yer kapladığı için küçük mutfaklar için idealdir. Artık derin çekmeceler çok ağır eşyaları bile taşıyacak kadar sağlam yapılıyor. Bazı üreticiler çekmece içlerine tabaklık bile koyuyorlar.

12.Metalik görünümlü karolar mutfaklarda hareketi güçlendiren malzemeler arasındadır. Karoların yüzeyinde oluşan ışıltı daha ferah ve aydınlık bir mutfağa sahip olmanızı sağlayacaktır.

13.Mutfak tasarımında tekdüzeliği kırmanın yollarından biri de farklı malzemelerdeki mutfak ünitelerini harmanlamaktır. Ahşap ve çeliğin bir arada kullanıldığı mutfaklar kendinden emin bir görüntü verir. Tezat yaratmak isterseniz ahşap ile el boyaması üniteleri bir arada kullanabilirsiniz. Mavinin tonları kayın ve huş ağacı mobilyalarla harikalar yaratırken adaçayı yeşili ve krem renkleri de meşe ile uyum sağlarlar.

14.Tencere, tava ve diğer mutfak araç gereçlerinizi bir askıya asabilirsiniz. Duvarda yeriniz yoksa tavan iyi bir alternatif olabilir.

15.Mutfak dolaplarının çok kalabalık olmasından şikayetçiyseniz tabaklıklı bir raf edinebilirsiniz. Bu tür raflar hem modern hem de klasik mutfaklarla uyum sağlayabilirler.

16.Mutfağınız çok küçükse sürgü kapaklı mutfak ünitelerini deneyebilirsiniz. Kapaklar dışarıya doğru açılmadığı için mekandaki yer kaybını engelleyebilirsiniz.

17.Mutfakta ocağın konumlandığı noktanın arkasında duvar kaplaması olarak genellikle karo kullanılır ama bu durum özellikle küçük mutfaklarda monoton bir görüntü yaratabilir. Mutfağınızda daha modern ve etkili bir görünüm istiyorsanız paslanmaz çelik ya da camı tercih edebilirsiniz.

18.Modası geçmiş duvar karolarınızı canlandırmak ve yepyeni bir görünüm elde etmek düşündüğünüzden kolay. Özel karo boyaları ile eski duvar karolarınızı renklendirin.

19.Mutfağınız için doğru karoyu seçtiğinizden emin olmadan önce aynı karoyla hazırlanmış karo posterlerini, değişiklik yapacağınız noktalara yerleştirerek sonucu gözünüzde canlandırmaya çalışın. Böylece işi şansa bırakmamış olursunuz.

20.Mutfak için üretilen özel duvar boyalarını kullanmayı tercih edin çünkü onlar neme ve buhara dayanıklı oldukları için standart boyaların aksine hem kolay kirlenmez hem de kirlendiğinde silinebilir.

21.Mutfak mobilyalarında birbiriyle karşıt malzemeler kullanarak farklı bir mekan anlayışı yaratabilirsiniz. Sözgelimi rustik ahşap ve taş gibi malzemeler parlak laminat, krom ve camın yansıtıcı özelliğini tamamlar.

22.Ferah bir mekan elde etmek için soğuk renkler çok daha etkili olur. Mavi ya da yeşil tonları gibi.

23.Küçük ayrıntılara özen gösterin. Krom mutfak aksesuarlarını tamamlamak için yine krom ya da parlak
çelik armatürler kullanın.

24.Bu günlerde iç mekanlarda eski ile yeniyi harmanlamak çok moda. Bu da geleneksel bir mutfakta modern armatürler kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Neden modern tarzlı çelik bir fırını rustik tuğla bir duvara ya da eski tip bir lavaboyu siyah granit bir tezgaha yerleştirmeyesiniz?

25.
Vinil ya da kauçuk zemin döşemeleri sert olanlardan çok daha sıcak ve yumuşaktır. Ayrıca yere düşen eşyaların kırılma riski de daha düşüktür. Bu tür döşemelerde parke desenlilerinden karo desenlilerine uzana çok sayıda alternatif var.

26.Yeriniz elverişliyse çift lavabolu evyeleri tercih edin. Tezgah altına yerleştirilenler göze her zaman daha hoş görünüyor.

27.Duvara monte edilmeyen mutfak ünitelerinin en güzel yanı istendiğinde yerlerinin değiştirilebiliyor olması. Böylece mutfaklarınızda yeni yaşam alanları yaratabilirsiniz.

28.Mekanınız el veriyorsa mikrodalga fırın ve bulaşık makinesi gibi elektrikli aletleri üst üste yerleştirmeye çalışın. Böylece daha düzenli bir görünüm elde edersiniz.

29.Klasik mutfak mobilyalarını modern hatlı dolap kulplarıyla birlikte kullanabilirsiniz. Uzun dolap kulpları şu sıralar çok moda.

30.Ahşap mutfak üniteleri kaliteli göründükleri için her zaman çok popülerdir. Bütçeniz bunun için yeterli değilse, ekonomik malzemelerle üretilmiş dolap iskeletlerine ahşap kapaklar ekleyerek yanılsama sağlayabilirsiniz.

31.Küçük mutfakları daha geniş göstermek için mutfakta kullanılan beyaz eşyaları dolap kapaklarıyla
gizleyebilirsiniz. Böylece mutfakta daha sade bir görüntü elde etmek mümkün olacaktır.

32.Aydınlık mutfaklar her zaman çok daha çekicidir. Işıktan olabildiğince yararlanmak için jaluzileri ya da storları gündüzleri açık tutun. Yalın bir görünüm elde etmek için düz ya da sade çizgili bir kumaştan mutfak perdesi ideal olacaktır.

33.Mutfakta ışıklandırma önemli bir konu. Bütün tezgahlar iyi aydınlatılmalı. Her tezgahın üzerinde bir ışık kaynağı bulunmalı. Dolap altları da bu iş için ideal. Halojen lambalar parlak ve net bir ışık sağladıkları için iyi bir seçim.

34.Cam duvar ünitelerinin içine yerleştirilen aydınlatma sistemleri mekana derinlik kazandıracak ve raflarda sergilenen objelerin daha da ön plana çıkmasını sağlayacaktır.

35.Zaman zaman yemeğinizi mutfakta yiyorsanız masanın üzerine kadar sarkacak bir lamba tercih edebilirsiniz. Böylece sıcak ve samimi bir yemek ortamı yaratmış olursunuz.

36.Simetrik bir mekan için tüm mutfak ünitelerini fırın ya da lavabo gibi odak noktalarının etrafında şekillendirin. Aynı boylardaki dolaplar ya da raflar göze hoş gelen dengeli bir ortam yaratacaktır.

37.Dolap iskeletlerinin dolaplarla aynı renklerde olması gerekmiyor. Çelik çerçeveler keskin ve çağdaş bir görünüm sağlar. Zemin ile aynı renkte çerçeveler ise mekanın daha büyük gözükmesini sağlayacaktır.

38.Koyu renge boyadığınız bir duvara açık raf sistemi kurarak, raflarda sergilediğiniz tüm eşyaların öne çıkmasını sağlayabilirsiniz. Zıt tonların oluşturduğu renk kontrastı her zaman ilgi çekicidir. Sözgelimi koyu mavi bir duvar, çizgili objeler için ideal bir arka plan oluşturur.

39.Her zaman aspiratörün iki yanında boş yer bırakın. Dolaplara bitişik bir aspiratörü temizlemek çok zor olabilir.

40.Masa koyacak yeriniz varsa modern ve etkili bir görünüm için bir sedir kullanabilirsiniz. Çocuklar onlara bayılır ve siz de sandalyelerin yaratacağı görsel karmaşadan kurtulmuş olursunuz.

41.Kutu gibi köşeli mutfakları mobilyaların kıvrımlarıyla yumuşatabilirsiniz. Köşeli bir orta tezgah yerine yuvarlak hatlısını, klasik bir buzdolabı yerine retro tarzlı bir buzdolabı kullanabilirsiniz.

42.Paslanmaz çelik, mutfak tezgahları için son yılların en ideal malzemelerinden biri. Çok sağlam olduğu için birçok ticari mutfakta bu malzeme kullanılıyor.

43.Çizilmelere ve sıcağa karşı en dayanıklı mutfak tezgahları laminat tezgahlardır. Granit, ahşap ya da çelik gibi ideal malzemelerle hazırlanmış tezgahlar bütçenize uygun değilse en iyi alternatif laminat olacaktır.

44.Mutfak tezgahında fayans kullanmak da ekonomik bir yöntemdir. Ancak fayansların zaman içinde renk değiştirdiğini ve çabuk aşındığını göz ardı etmemek gerekir.

45.Mutfak eşyalarını gizlemenin yollarından biri de dolap kapağı yerine stor kapak kullanmaktır. Ancak stor kapağın rengine karar verirken mutfakta kullanılan diğer renklerle uyumlu olmasına özen göstermelisiniz

Kaynak : House Beautiful
Abone olmak için: Tıklayın