MODA HABER
Tatlı hatıralarla anılacak ramazan sofraları
Sofraların en güzel ayı, ailenin bir araya geldiği, huzurlu iftarların yaşandığı Ramazan ayının başka bir telaşı ve mutluluğu vardır. Her ev başka hazırlık telaşında… Alışverişler yapılır, her şeyin tazesi ve iyisi alınmaya çalışılır. Cafe Ruj'da Ramazan
GÜNCELLEME TARİHİ: 5 Ağustos 2010
Sizlere artık yaz mevsimine denk gelen Ramazan günlerinde hem lezzetli hem pratik hem de sağlıklı olacağını düşündüğüm birkaç tarif vereceğim.
Öncelikle uzun ve sıcak yaz aylarına denk gelen günlerde sahur da bol likit alımı ve tuzsuz yiyecekler tüketmeye dikkat etmek gerekir. Taze yaz meyveleri özellikle karpuz su oranınızı dengeleyecektir. Kahvaltılık tarzında hafif yemek veya makarna tokluk sağlayacaktır. Sahurda yaz meyvelerinden komposto da ferahlık ve enerji için çok yararlı olacaktır.
İftar soframıza gelince; geleneksel iftariyelikler küçük tadımlıklar halinde sunulabilir, peynir ve reçel çeşitleri , tabi ki vazgeçilmez zeytin ve hurma servis edilerek sofranız zenginleşir. Sıcacık Ramazan pidesi ile iftariyelikler nefis olacaktır… Aman dikkat! diğer yemeklere de yer kalsın… Tüm gün açlık yaşanacağından orucunuzu açarken yavaş hatta aralıklarla tüketim midenizi rahat ettirecektir.
Çorba, orucumuzu açarken olmazsa olmazlardan fakat çok sıcakta dilerseniz klasik sıcak çorba çeşitleri yerine soğuk servis edilen ayran aşı çorbası veya toygar çorbası ile değişiklik ve ferahlık sağlayabilirsiniz.
Pastırma , yine Ramazan ayında çok tüketilen lezzetli yiyeceklerdendir. Ben size pastırmayı sıcakta daha az rahatsızlık verecek bir şekli ile hem kolay hem leziz bir tarifle önereceğim.Tarifini vereceğim böreğin ismi ''Ablam'ın pastırmalı böreği''… Evet, Pelin'in çok lezzetli yaptığı ve her tadan misafirinden tezahurat aldığı börek iftar sofrası için vazgeçilmez olacak…
►İnce böreklik çemensiz pastırma (250 gr)
►3 yufka
►1 bardak havuç rende
►Taze sapları temizlenmiş ıspanak yaprakları (15 yaprak kadar)
►1 paket dil peyniri
Yufkalardan birini tezgaha yayarak ıspanak yapraklarını geniş parçalar halinde eşit aralıklarla dizin. Üzerine diğer yufkayı yayarak bir kaşık yardımıyla su ile karıştırılmış sıvı yağ ile ıslatarak rende havucu yayın daha sonra aynı işlemle diğer yufkanın üzerine pastırmayı ve dil peynirini yayın. Genişçe kenarlarından tutarak rulo halinde katlayın (bu böreğin püf noktası burada alttaki yufkanın yırtılmamasına dikkat edin bu sebeple alt kata su yağ karışımı koymuyoruz) ve üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra iki parmak kalınlığında ekmek dilimi gibi dilimleyin ve servis edin.
Hamur işlerine alternatif beğendili mantı , mantının alt kısmına patlıcan beğendi üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biber sosu ile hazırlanabilecek pratik ama alışılmışın dışında bir lezzet için önerilerimin ilk sıralarında…
Ana yemek olarak ıspanak sote üzerinde limon soslu ızgara tavuk dilimleri yaza uygun hafif bir seçenek olacaktır.
Tatlıya gelince geleneksel güllaçsız tabi ki olmaz fakat 30 günde güllaç olmaz. Hafif ve şık görünümlü armut tatlısı dondurma ile leziz olacaktır. Dayanabilirseniz yemekten 1 saat sonra tatlıyı tüketmekte fayda var.
Her günde güllaç yenmez hafif sütlü tatlılardan çikolata soslu sakızlı muhallebi veya dondurma ile nefis olacak fırınlanmış armut tatlısı hafif ve lezzetli alternatiflerden olacaktır.
Yemeğiniz sırasında naneli bol buzlu ev yapımı limonata veya kaymaklı yoğurttan yapacağınız hafif tuzlu ayran içeceklerde ferahlık katarak yemeklerin yanında ideal olacaktır.
Pide konusunda bir küçük tarifim olacak; önceki günlerden kalmış pidelerinizi biriktirip daha sonra küçük kareler halinde kesin ve fırında çıtır hale gelene kadar kızartın üzerine bolca et veya tavuk suyu gezdirin hafif sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli tereyağı ile işte size nefis bir değerlendirme yemeği…
Ramazan ayı geleneğini çocuklarınıza da yaşatmak onları da bu tatlı telaşın içine almak gerektiğini düşünüyorum . Bizim evde küçükken sofra hep beraber kurulurdu. Bakkaldan pide almak, yemekler yapılırken mis kokular arasında mutfağın etrafında dolanmak ve hatta top atılsın diye beklemek için sofraya neredeyse yarım saat evvel oturup dakikaları saymak benim çocukluk anılarımdan çok güzel karelerdir. Hatta bir gün ağabimle aynı şekilde orucumuzu açmak için masada hazır beklerken kolalı içeceklerimizi bile bardağa doldurmuştuk ve ben kola köpüğü taştığında dökülmesin diye köpüğü içivermiştim. Orucum bozuldu diye ne kadar ağlamıştım neyse ki annem yetişti ve bozulmadığını kaza olduğunu anlattı.
Size de tatlı hatıralarla anacağınız keyifli sağlıklı lezzetli bir Ramazan ayı diliyorum.
Öncelikle uzun ve sıcak yaz aylarına denk gelen günlerde sahur da bol likit alımı ve tuzsuz yiyecekler tüketmeye dikkat etmek gerekir. Taze yaz meyveleri özellikle karpuz su oranınızı dengeleyecektir. Kahvaltılık tarzında hafif yemek veya makarna tokluk sağlayacaktır. Sahurda yaz meyvelerinden komposto da ferahlık ve enerji için çok yararlı olacaktır.
İftar soframıza gelince; geleneksel iftariyelikler küçük tadımlıklar halinde sunulabilir, peynir ve reçel çeşitleri , tabi ki vazgeçilmez zeytin ve hurma servis edilerek sofranız zenginleşir. Sıcacık Ramazan pidesi ile iftariyelikler nefis olacaktır… Aman dikkat! diğer yemeklere de yer kalsın… Tüm gün açlık yaşanacağından orucunuzu açarken yavaş hatta aralıklarla tüketim midenizi rahat ettirecektir.
Çorba, orucumuzu açarken olmazsa olmazlardan fakat çok sıcakta dilerseniz klasik sıcak çorba çeşitleri yerine soğuk servis edilen ayran aşı çorbası veya toygar çorbası ile değişiklik ve ferahlık sağlayabilirsiniz.
Pastırma , yine Ramazan ayında çok tüketilen lezzetli yiyeceklerdendir. Ben size pastırmayı sıcakta daha az rahatsızlık verecek bir şekli ile hem kolay hem leziz bir tarifle önereceğim.Tarifini vereceğim böreğin ismi ''Ablam'ın pastırmalı böreği''… Evet, Pelin'in çok lezzetli yaptığı ve her tadan misafirinden tezahurat aldığı börek iftar sofrası için vazgeçilmez olacak…
►İnce böreklik çemensiz pastırma (250 gr)
►3 yufka
►1 bardak havuç rende
►Taze sapları temizlenmiş ıspanak yaprakları (15 yaprak kadar)
►1 paket dil peyniri
Yufkalardan birini tezgaha yayarak ıspanak yapraklarını geniş parçalar halinde eşit aralıklarla dizin. Üzerine diğer yufkayı yayarak bir kaşık yardımıyla su ile karıştırılmış sıvı yağ ile ıslatarak rende havucu yayın daha sonra aynı işlemle diğer yufkanın üzerine pastırmayı ve dil peynirini yayın. Genişçe kenarlarından tutarak rulo halinde katlayın (bu böreğin püf noktası burada alttaki yufkanın yırtılmamasına dikkat edin bu sebeple alt kata su yağ karışımı koymuyoruz) ve üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra iki parmak kalınlığında ekmek dilimi gibi dilimleyin ve servis edin.
Hamur işlerine alternatif beğendili mantı , mantının alt kısmına patlıcan beğendi üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biber sosu ile hazırlanabilecek pratik ama alışılmışın dışında bir lezzet için önerilerimin ilk sıralarında…
Ana yemek olarak ıspanak sote üzerinde limon soslu ızgara tavuk dilimleri yaza uygun hafif bir seçenek olacaktır.
Tatlıya gelince geleneksel güllaçsız tabi ki olmaz fakat 30 günde güllaç olmaz. Hafif ve şık görünümlü armut tatlısı dondurma ile leziz olacaktır. Dayanabilirseniz yemekten 1 saat sonra tatlıyı tüketmekte fayda var.
Her günde güllaç yenmez hafif sütlü tatlılardan çikolata soslu sakızlı muhallebi veya dondurma ile nefis olacak fırınlanmış armut tatlısı hafif ve lezzetli alternatiflerden olacaktır.
Yemeğiniz sırasında naneli bol buzlu ev yapımı limonata veya kaymaklı yoğurttan yapacağınız hafif tuzlu ayran içeceklerde ferahlık katarak yemeklerin yanında ideal olacaktır.
Pide konusunda bir küçük tarifim olacak; önceki günlerden kalmış pidelerinizi biriktirip daha sonra küçük kareler halinde kesin ve fırında çıtır hale gelene kadar kızartın üzerine bolca et veya tavuk suyu gezdirin hafif sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli tereyağı ile işte size nefis bir değerlendirme yemeği…
Ramazan ayı geleneğini çocuklarınıza da yaşatmak onları da bu tatlı telaşın içine almak gerektiğini düşünüyorum . Bizim evde küçükken sofra hep beraber kurulurdu. Bakkaldan pide almak, yemekler yapılırken mis kokular arasında mutfağın etrafında dolanmak ve hatta top atılsın diye beklemek için sofraya neredeyse yarım saat evvel oturup dakikaları saymak benim çocukluk anılarımdan çok güzel karelerdir. Hatta bir gün ağabimle aynı şekilde orucumuzu açmak için masada hazır beklerken kolalı içeceklerimizi bile bardağa doldurmuştuk ve ben kola köpüğü taştığında dökülmesin diye köpüğü içivermiştim. Orucum bozuldu diye ne kadar ağlamıştım neyse ki annem yetişti ve bozulmadığını kaza olduğunu anlattı.
Size de tatlı hatıralarla anacağınız keyifli sağlıklı lezzetli bir Ramazan ayı diliyorum.