Tırmanış rotamız: Kelebekler Vadisi
ÜNLÜ STİLİ

Tırmanış rotamız: Kelebekler Vadisi

Bu masalın büyüsüne kendinizi kaptırın...

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Haziran 2010

2009 yazında Türkiye'nin kıyı şeridini dolaşarak yaptığım tur, Eylül ayı ortalarında beni Ölüdeniz'e getirdi. Tamamen tesadüf eseri o çevrede konaklanabilecek en güzel yer olan Denizatı Camping'e yerleştim.
Belcekız Plajı'nın yakınında Ölüdeniz'in tam kıyısında bulunan kamp alanında çadırınızı kurabileceğiniz gibi, biraz daha fazla ödeme yapmayı göze alırsanız karavanlar da var. Ayrıca kamp alanının olanakları kamptan çıkmadan tatilinizi geçirebilmeniz için son derece yeterli. Temizlik konusunda hiçbir problem ile karşılaşmazsınız. Yiyecek içecek fiyatları ise Belcekız sahilinde gireceğiniz her hangi bir restorandan daha uygun. Fethiye bölgesi özellikle İngiliz turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir tatil yeri. Dolayısıyla yiyecek içecek ve gece hayatı için ödeyeceğiniz rakamlar oldukça yüksek.

Fotoğraflar için TIKLAYINIZ

İçinde bulunulan mevsim dolayısıyla Ölüdeniz'de ciddi bir fırtınaya yakalandım. Bardaktan boşalırcasına yağan yağmur ve uzaklara düşen yıldırımların görüntüsü Ölüdeniz'in üzerinde inanılması zor güzellikte görüntüler yaşattı. Yağmur damlalarının düşüşünü çadırın içinde uyumaya çalışırken dinlemek, her insanın hayatında bir kez olsun yaşaması gereken bir deneyim. Elbette çadırınız su almıyorsa…

Ölüdenize kadar gidip Kelebekler Vadisi'nin ününü duymayan yoktur sanırım. Bu masalın büyüsüne kendimi kaptırdıktan sonra gerçekliğini test etmeye karar verdim. Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz beldesi içerisinde bulunan doğal bir miras. 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan bu vadi, 8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal SİT ilan edilmiş ve her yapılaşma yasaklanmış. 350 metreye ulaşan sarp kayalıklarla çevrelenmiş olan Vadi ismini, öğrendiğim kadarıyla barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almış. Ayrıca kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Kelebekler vadi'nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz'e ulaşıyor.

Normal koşullarda Kelebekler Vadisi'ne ulaşım Ölüdeniz'den kalkan teknelerle sağlanıyor. Bunun yanı sıra Faralya (Uzunyurt) köyünden bir patika Vadi'ye ulaşıyor. Normal koşullar yerine a-normal koşulları tercih ettiğimden, iki kişi bu patikayı kullanarak Kelebekler Vadisine inmeye karar verdik. Tabi bu kararı verirken ipli tırmanış rotaları olduğunu ve değişken yüzey nedeniyle, bir rehber eşliğinde gerçekleştirilmesinin daha uygun olacağını bilmiyorduk. Bu nedenle bu rotayı kullanacak olanları şimdiden uyarmak isterim: Kıyafetlerinizin uygun olması iniş ve tırmanış süresince son derece önemli. Mutlaka tabanı kaymayan bir spor ayakkabı giymiş olmalısınız. Eşyalarınızı sırt çantanızda bulundurun, çünkü her iki elinizi de kullanmanız gereken zorlu noktalarla karşılaşacaksınız. Ayrıca sırt çantanızda su bulundurmayı ihmal etmeyin. Bizi bu konuda uyaran kimse olmadığından ve internetten araştıramayacak kadar üşengeç olmamız yüzünden yaklaşık otuz dakika süren inişi (ve sonrasında tırmanışı ), ayağımızda terliklerimiz, elimizde havlularımızla gerçekleştirdik. İniş ve tırmanış esnasında karşılaşacağınız dört ayrı halatlı nokta bulunuyor. Ben terliklerim, plaj elbisem ve kırmızı ojelerimle bu macerayı ölmeden tamamlamayı başardım. Yine de size kıyafet tercihlerinize dikkat etmenizi ve öncesinde biraz kaya tırmanışı kondisyonu yapmanızı öneririm.

Her şeye rağmen bu zorlu inişin ardından karşılaştığımız manzara çektiklerimize fazlasıyla değdi.
Vadiye ulaştıktan sonra 900 metrelik patikayı yürüyüp son 100 metre tırmandıktan sonra, karşınıza bir şelale çıkıyor. Dilerseniz bu suyun altında serinleyerek yaşadığınız zorlukları unutmanız mümkün. Kelebekleri görmek isterseniz yine vadinin diplerine uzanan bir yürüyüş gerçekleştirmeniz gerekiyor. Biz göremedik fakat söylenenlere göre kaya diplerine doğru yaklaşmak gerekiyormuş. Çünkü kelebekler nemli ve kuytu ortamlarda yaşamlarını sürdürüyorlarmış.

Yaşadığım deneyimde en üzüldüğüm nokta, vadiye inerken çadır getirmeyişimiz olmuştur. Çünkü dilerseniz Kelebekler Vadisi'nde kamp yapma şansınız var. Ben bu doğa hazinesi yerde bir gece geçiremedim ama o taraflara yolu düşecek olanlara yine bir küçük tavsiyem olsun: Vadide bir gece geçirmeden geri dönmeyin. Çadırlarda ya da Bungolow evlerde kalabilirsiniz. Yine öğrendiğim kadarıyla Kelebekler vadisinde gönüllü yapabileceğiniz işler karşılığında da burada konaklamanız mümkün.Teknolojiden arınmış, bu küçük cennette bir gece yıldızların altında yatın. Ve çok uzaklarda kalan şehir yaşantısını sonsuzmuş gibi gelen birkaç saat için unutmaya çalışın.

Kelebekler vadisinde konaklamak isteyenler; www.kelebeklervadisi.org adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirler. Ayrıca vadiye tekneyle ya da bizim yaptığımız gibi zorlu iniş ve çıkışları göze alarak günübirlik ziyaretçi olacaksanız Denizatı Camping'i gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Camping ile ilgili detaylı bilgiye ise www.denizaticamp.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Fotoğraflar için TIKLAYINIZ

Güneş Coşkun; http://gunescoskun.com/