Yaz aylarının kıpır kıpır içkisi: Kokteyller
LIFESTYLE

Yaz aylarının kıpır kıpır içkisi: Kokteyller

Kokteyl, içkilerin rastgele karıştırılmasıyla ortaya çıkan bir karışık içecekten ziyade, doğru içecek ve aromaların, doğru miktarlarla biraraya gelmesidir...

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Nisan 2010

Kokteyl sözcüğü İngilizce cock (horoz) ve tail (kuyruk) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Bir rivayete göre, Antik Yunan'da horoz dövüşlerinde horozların adrenalini artırmak için kuyruklarına portakal kabuğu, limon ve nar suyu gibi meyve özleri sürerlermiş. Kokteyl ismini almasında bu adrenalin artırıcılığın etkeni büyük olsa gerek.

Kokteyl, içkilerin rastgele karıştırılmasıyla ortaya çıkan bir karışık içecekten ziyade, doğru içecek ve aromaların, doğru miktarlarla biraraya gelmesidir. Zaten kokteyl hazırlamayı bir sanat dalı haline getiren de bu gerekliliktir. Kokteyl gibi birkaç içeceğin birbiriyle karıştırılmasıyla elde edilen içkiler; renk, koku ve tatlarını, yapılışlarında kullanılan içecek ve malzemelerden alırlar.

Bu malzeme ve içeceklerin türü ve karışımda ne kadar kullanılacakları, kokteylin kalitesini belirler. Bu oranlara da 'reçete' adı verilir. Kokteylin kusursuz olması için birinci kural da bu reçetelere uymaktan geçer.
Hazırlama şekli de kokteyller için son derece önemlidir.

Kokteylin türüne göre örneğin; biri kokteyl shaker'da hazırlanırken. bir başkasını mikser ile hazırlamak gerekebilir ya da içecekler bardağa konulup en son, bir pipet yardımıyla da karıştırılabilir.

Sunum, kokteyl için en önemli aşamalardan biridir. Sunumda dikkat edilmesi gereken birinci kural, uygun bardak kullanımıdır. Kokteylin türüne göre geniş ya da dar ağızlı bardaklar seçilebilir. Kullanılacak bardağın ebadına da yine kokteylin türüne göre karar verilebilir.

Kokteyller, genellikle yaz mevsimi ile özdeşleştirilmiş içkilerdir. Sek içkilere göre çoğu kokteylin daha yumuşak içimli ve daha az alkollü olması bu görüşü güçlendirir.

Kokteylin serinletici etkisi de unutulmamalıdır. Kokteyl genelde yemek öncesinde iştah açıcı olarak tüketilir. Kıpır kıpır görüntüleri ile de daha çok gençler ve ağır alkollerden hoşlanmayanlar tarafından tercih edilir.